Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ebola-utbruddet griper om seg

Dødstallene stiger etter virusutbruddet i Uganda.

VIRUSFRYKT: Sikkerhetspersonell ifører seg hansker før de undersøker alle som kjører til og fra Mulago-sykehuset i Ugandas hovedstad, Kampala. Foto: Edward Echwalu / REUTERS
VIRUSFRYKT: Sikkerhetspersonell ifører seg hansker før de undersøker alle som kjører til og fra Mulago-sykehuset i Ugandas hovedstad, Kampala. Foto: Edward Echwalu / REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16 mennesker er bekreftet omkommet etter det livsfarlige utbruddet som startet for tre uker siden i Kibaale-distriktet vest i Uganda.

I går ble seks nye tilfeller innlagt på sykehus. Bekreftes de med Ebola-smitte, er det totale antallet smittede og døde oppe i 26.

Helsemyndighetene i landet har bedt befolkningen om å melde fra om et hvert tilfelle der det mistenkes Ebola, men blir samtidig advart mot å komme i kontakt med smittede.

- Helsedepartementet jobber for å få oversikt over alle har vært i kontakt med ofrene, sa president Yoweri Museveni i en tale mandag.

Massive radiokampanjer Myndighetene kjører en omfattende kampanje via landets radiostasjoner for å nå ut til flest mulig.

- INGEN GRUNN TIL PANIKK: Representater fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), kledd i verneutstyr, forbereder seg før de går inn på en nyopprettet smittevernavdeling satt opp på sykehuset Kagadi, som ligger i Kibaale-distriktet vest i Uganda. WHO sier i en uttalselse at det ikke er grunn til panikk, og at alt gjøres for å trygge situasjonen. Foto: Isaac Kasamani / AFP PHOTO
- INGEN GRUNN TIL PANIKK: Representater fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), kledd i verneutstyr, forbereder seg før de går inn på en nyopprettet smittevernavdeling satt opp på sykehuset Kagadi, som ligger i Kibaale-distriktet vest i Uganda. WHO sier i en uttalselse at det ikke er grunn til panikk, og at alt gjøres for å trygge situasjonen. Foto: Isaac Kasamani / AFP PHOTO Vis mer

I en uttalelse mandag fra Røde Kors i Uganda, ble det gjort klart at 100 frivillige skal kurses og sendes ut for å informere om viruset og hvordan det smitter.

Det første utbruddet ble innledningsvis lokalisert til bare en landsby, men kort tid etter ble det klart at smitten hadde spredd seg til flere steder, ifølge Al Jazeera. To tilfeller er rapport i hovedstaden Kampala, og en smittet er meldt omkommet på Mulago-sykehuset i byen.

Mandag ble syv leger og 13 helsearbeidere er satt i karantene etter at "minst ett eller to tilfeller" ble brakt til sykehuset. I en tale samme dag ba president Musevi folket om å unngå fysisk kontakt.

Men myndighetens arbeid med å få kontroll på det livsfarlige virusutbruddet, vanskeliggjøres av en stigende frykt i befolkningen.

Syke landsbybeboere nekter å la seg undersøke på sykehus, av frykt for at de ikke har Ebola, men blir smittet der. Nyhetsbyrået AP melder at ett sykehus opplevde at pasienter med mistenkt Ebola flyktet etter at sykdomsutbruddet ble annonsert.

Kan ikke kureres Det er ingen vaksine eller kur mot Ebola, men eksperter mener at virusets ekstremt hissige infeksjon gjør det lettere å få kontroll på, siden ofrene som regel dør før viruset rekker å spre seg.

LIVSFARLIG: Foto: Frederick A. Murphy / EPA
LIVSFARLIG: Foto: Frederick A. Murphy / EPA Vis mer

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har Ebola en dødeliget på mellom 23 og 90 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media