- Ebolaepidemien er uten sidestykke

Sykdommen dreper ni av ti smittede. Til nå er 78 døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ebola-epidemien i det vestafrikanske landet Guinea har til nå krevd 78 menneskeliv, og ytterligere 44 er smittet. Nå roper organisasjonen Leger Uten Grenser et varsko og understreker utbruddets uvanlig store utbredelse. De sier rett ut at årets epidemi er «uten sidestykke».

- Vi står overfor en epidemi med et omfang vi aldri før har sett når det gjelder geografisk spredning av sykdomstilfeller i landet, sier organisasjonens programsjef i Norge, Kyrre Lind.

Lind framholder at ebolautbruddet nå er registrert fem forskjellige steder i Guinea, nå sist i hovedstaden Conakry.

Svært smittsom Virussykdommen er svært dødelig, og virusstammen som er registrert i Guinea, er av den mest aggressive typen, Zaïre. Av ti smittede kan man regne med at ni vil dø, og det fins ingen effektiv behandling eller forebygging.

Ebola ble for alvor kjent i 1995, da sykdommen tok livet av 220 av 240 smittede innbyggere i den kongolesiske byen Kikwit, og var inspirasjon for katastrofefilmen «Outbreak» med Dustin Hoffman og Rene Russo.

Symptomer på ebola er bl.a. høy feber, sløvhet, hodepine og sår hals, samt oppkast, diaré og utslett. Noen ganger ledsages dette av indre og ytre blødninger. Inkubasjonstida (tida det tar fra man smittes, til symptomene viser seg) er 2-21 dager.

I tillegg er sykdommen svært smittsom, og utgjør en stor fare for så vel lokalbefolkning som hjelpearbeidere. Det etterlater hjelpeorganisasjonene med tiltak som opplysningsarbeid i lokalmiljøene samt identifisering og isolering av nye tilfeller.

- For å stanse utbruddet er det viktig å spore smittekjeden. Alle som har vært i kontakt med pasienter er sannsynligvis smittet, og bør undersøkes og isoleres ved første tegn på infeksjon, understreker Lind.

BESKYTTER SEG:  Medarbeidere i Leger Uten Grenser må ikle seg fullt verneutstyr når de behandler ebolasyke byen Guéckédou; sykdommen er svært smittsom. Foto: LEGER UTEN GRENSER / AFP / NTB SCANPIX
BESKYTTER SEG: Medarbeidere i Leger Uten Grenser må ikle seg fullt verneutstyr når de behandler ebolasyke byen Guéckédou; sykdommen er svært smittsom. Foto: LEGER UTEN GRENSER / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi tar sikte på å gjøre folk sterkere. Vi sikrer oss at de ikke er dehydrert, slik at de produserer antistoffer som renser virus fra kroppen, forklarer epidemiolog Michel van Herp.

Grensa stengt Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter også at viruset kan ha spredd seg i stor utstrekning til Guineas naboland; allerede er det registrert mistenkte og diagnostiserte tilfeller i Liberia og Sierra Leone. Senegal har stengt grensa mot Guinea, i håp om å stanse spredning.

Leger Uten Grenser understreker at årets utbrudd er mer krevende enn andre de har måttet hanskes med, pga. den store utstrekningen.

- Tidligere har utbruddene vært mer geografisk avgrenset og i mer avsidesliggende områder. Den geografiske spredningen vi ser nå, er bekymringsfull, fordi det vil gjøre arbeidet med å få kontroll på epidemien mye mer komplisert, sier programsjef Lind.

Mot slutten av uka vil Leger Uten Grenser ha rundt 60 medarbeidere i sving i Guinea, fordelt mellom hovedstaden Conakry og den sørøstlige delen av landet.

DÅRLIGE ODDS: Den ebolasyke mannen i Guéckédou har små sjanser for å klare seg; ni av ti dør av sykdommen. Foto: LEGER UTEN GRENSER / AFP / NTB SCANPIX
DÅRLIGE ODDS: Den ebolasyke mannen i Guéckédou har små sjanser for å klare seg; ni av ti dør av sykdommen. Foto: LEGER UTEN GRENSER / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer