Ebolasmittet nordmann flys hjem i jetfly bygget om til flygende ambulanse

Flyet er på vei nå.

AMERIKANSK FLY: Den ebolasmittede norske kvinnen flys hjem til Norge, fra Sierra Leones hovedstad Freetown, seint mandag kveld. Flyet lander i Norge tirsdag morgen. Flyet hun flys med er leid inn av USAs utenriksdepartement. Foto: NTB scanpix
AMERIKANSK FLY: Den ebolasmittede norske kvinnen flys hjem til Norge, fra Sierra Leones hovedstad Freetown, seint mandag kveld. Flyet lander i Norge tirsdag morgen. Flyet hun flys med er leid inn av USAs utenriksdepartement. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREETOWN / OSLO (Dagbladet): Den ebolasmittede norske kvinnen flys hjem til Norge, fra Sierra Leones hovedstad Freetown, seint mandag kveld. Flyet lander i Norge tirsdag morgen.

Dagbladet får ved midnatt bekreftet at flyet er på vei til Norge fra flyplassen i Sierra Leones hovedstad Freetown. Dagbladet skrev i ettermiddag at flyet hun flyes hjem med er fra amerikanske Phoenix Air. Flyet er leid inn av USAs utenriksdepartement, melder NRK mandag kveld.

Det er Leger Uten Grenser som har inngått avtalen med firmaet som skal hente kvinnen i Freetown i Sierra Leone. Men organisasjonen har fått bistand fra Forsvaret ettersom flyet er under kontrakt med det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge NRK.
Krisestab Utenriksdepartementet (UD) ble varslet om den smittede kvinnen i går. Pressevakt Rune Bjåstad i UD opplyste til Dagbladet i ettermiddag at de satte krisestab om saken i går kveld.

- Vi ble informert om denne saken i går kveld klokka 19. En norsk kvinne er smittet av ebola i Vest-Afrika. Hun jobber for Leger uten grenser, og det er de som står for evakuering. Vi forbereder mottak her, vår rolle er å bistå med det praktiske i forbindelse med tilrettelegging av evakueringen, sier Bjåstad.

- Vi satte krisestab i går kveld for å kunne håndtere saken best mulig, og koordinere med helsemyndighetene og Leger uten grenser. Vi jobbet med dette i går kveld og i dag for å forberede mottaket, sier Bjåstad.

Amerikansk fly Flyet det dreier seg om, er en tomotors ombygget forretningsjet av typen Gulfstream III, som eies av det amerikanske flyselskapet Phoenix Air i Georgia.

Dette flyet er tidligere brukt av amerikanske myndigheter til å frakte smittede amerikanere hjem fra Vest-Afrika.

Selskapet har flere typer ambulansefly, men akkurat denne typen kan bare ta en pasient av gangen. I flyet ligger pasienten i et innvendig plasttelt, hvor vedkommende kan bli stelt av helsepersonell underveis. Besetningen og pasienten puster i separat luft.

Erna bekrefter Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor NTB at det er inngått avtaler med amerikanske selskaper om hjemtransport av ebolasmittede nordmenn.

- Vi jobber også med å få transport opp og gå med Hercules-fly med beskyttelsessystemer i seg, sier Solberg.

Flere helsearbeidere, både lokale og internasjonale, har blitt smittet under ebola-utbruddet, som startet i Guina i februar. I Sierra Leone, hvor kvinnen ble smittet, er viruset fremdeles fullstendig ute av kontroll.