Ebolasmittet sykepleier tok rutefly, nå kontaktes 800 passasjerer som senere tok samme fly

Passasjerer fra de seks påfølgende flygningene.

SMITTEVERN: Leiligheten der Amber Vinson har blitt desinfisert. Foto: Mike Stone / Getty Images / AFP / NTB scanpix
SMITTEVERN: Leiligheten der Amber Vinson har blitt desinfisert. Foto: Mike Stone / Getty Images / AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opptil 800 flypassasjerer som tok fly sammen med den ebolasmittede amerikanske sykepleieren Amber Jay Vinson (29) eller som var med på noen av de seks påfølgende flygningene blir nå kontaktet av flyselskapet Frontier Airlines, melder CNN.

Center for Disease Control (CDC) har tidligere bedt alle de 132 passasjerene som var på samme fly som Vinson fra Cleveland i Ohio til Dallas om å ta kontakt. Samtidig mener de det er liten fare for smitte for medpassasjerene. Ebola smitter ikke via luft.

Vinson er den andre amerikanske sykepleieren som ble smittet med det fryktede viruset da hun behandlet Thomas Eric Duncan. Han var den første som fikk diagnostisert sykdommen i USA og døde onsdag i forrige uke etter å ha blitt behandlet på Texas Health Presbyterian Hospital i Dallas.

De ansatte på sykehuset i Dallas brukte ikke verneutstyr de første to dagene de behandlet Duncan før tester bekreftet at han hadde ebola.

Onsdag ble det også kjent at Vinson hadde reist med et rutefly dagen før hun ble diagnostisert med det dødelige viruset. Ifølge myndighetene skal hun ha hatt en temperatur på 37,5 grader. CNN har tidligere rapportert at hun selv skal ha ringt CDC og varslet om temperaturen sin før hun gikk ombord på flyet. Likevel skal hun ikke ha blitt bedt om å la være å fly.

Åtte personer som hadde kontakt med henne, er i isolat, besetningen på flyet er tatt ut i permisjon i tre uker, og flyet er tatt ut av trafikk for å desinfiseres.

Den andre ebolasmittede sykepleieren, Nina Pham, er samtidig fraktet fra Texas til et sykehus utenfor den amerikanske hovedstaden Washington. Også Pham ble smittet da hun behandlet liberieren Thomas Eric Duncan.

Samtidig sier FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan at det tok lang tid før ebola-epidemien ble tatt på alvor i Vesten fordi viruset oppsto i Afrika, melder NTB.

- Jeg er bittert skuffet over responsen. Jeg er skuffet over det internasjonale samfunnet som ikke reagerte raskere, sa Annan til BBC torsdag.

- Når man ser på utviklingen av krisen, ser man faktisk at verden først våknet da sykdommen nådde Amerika og Europa, sier han.