Ebolasmittet sykepleier varslet om symptomer tre ganger før hun ble tatt på alvor

Derfor gikk det en uke før hun ble satt på isolat.

BLE SMITTET AV PASTOR:  Spanske Teresa Romero Ramos ble smittet av ebola-viruset da hun behandlet en ebola-syk prest. Presten ble bragt hjem fra Vest-Afrika etter å ha blitt smittet med viruset. Foto: Handout / PACMA / EPA / NTB Scanpix
BLE SMITTET AV PASTOR: Spanske Teresa Romero Ramos ble smittet av ebola-viruset da hun behandlet en ebola-syk prest. Presten ble bragt hjem fra Vest-Afrika etter å ha blitt smittet med viruset. Foto: Handout / PACMA / EPA / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Teresa Romero Ramos  er den første personen som er smittet av ebola-viruset utenfor Afrika.

Hun var en del av helseteamet som hadde det medisinske ansvaret for to ebolasyke misjonærer ved Carlos III sykehuset i Madrid.

Men likevel måtte hun varsle myndighetene tre ganger, før hun ble innlagt.

Fikk symptomer Sannsynligvis ble hun smittet en av de to gangene  hun var inne på rommet hos Manuel García Viejo  som døde den 25. september.

Det har tidligere vært kjent at hun hadde symptomer i en hel uke før hun ble innlagt. Nå viser det seg at hun varslet spanske helsemyndigheter om symptomene tre ganger hun til slutt ble lagt inn, ifølge The Guardian.

Ebolasmittet sykepleier varslet om symptomer tre ganger før hun ble tatt på alvor

Allerede den 30. september, samme dag som hun merket de første symptomene, varslet hun helsemyndighetene. Ebola smitter kun når man har symptomer, derfor er dette tidspunktet viktig.

Hun hadde da lett feber og følte seg slapp, og ringte til en spesialisthelsetjeneste dedikert til å håndtere smittefaren for de ansatte ved sykehuset der hun jobbet. 

Ble ikke hørt Men siden feberen ikke var høyere enn 38,6 ble hun rådet til å oppsøke sitt lokale legesenter hvor hun ble foreskrevet paracetamol. Et par dager senere ringte hun igjen sykehuset og meldte fra om feberen — men ingenting ble gjort.

På mandag ringte hun Carlos III igjen og fortalte at hun følte seg forferdelig. I stedet for å hente henne til sykehuset, ble hun bedt om å ringe nødtelefonen og dra til lokalsykehuset.

Hun ble fraktet til Alcorcón-sykehuset av ambulansepersonell som ikke hadde på seg beskyttelsesutstyr.

Da hun ankom sykehuset advarte hun de ansatte om at hun fryktet at hun hadde ebola. Likevel ble hun liggende i akuttmottaket mens hun ventet på testresultatene, med bare gardiner som skilte henne fra de andre pasientene.

Overvåker 50 personer Spanske myndigheter følger nå med på 50 personer kvinnen har vært i kontakt med. Blant disse er helsepersonellet ved Alcorcón som hadde ansvaret for Teresa Romero Ramos  mens hun var der. Kvinnen og hennes ektemann er lagt i isolat.

I et intervju med El Pais gjort fra sykesengen sier hun at hun tror hun kan ha blitt smittet når hun tok av seg beskyttelsesdrakten etter å ha stelt liket til den døde misjonæren. 

- Jeg tror problemet er å fjerne dressen. Det er det mest kritiske øyeblikket slik jeg ser det, og det kan ha skjedd da, men jeg vet ikke, sier hun.

Hun forteller også at hun kjenner seg bedre.

- Jeg må komme meg ut av dette, jeg vil komme meg ut av dette, sier hun.

Ebolasmittet sykepleier varslet om symptomer tre ganger før hun ble tatt på alvor