Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ebolautbrudd forverres i Kongo. WHO bekymret

Flere og flere blir smittet av ebola i Kongo, etter at myndighetene erklærte utbruddet for over i slutten av juli.

EBOLA: Dette bildet er tatt i mai, da kongolesiske myndigheter desinfiserte bygninger på et sykehus i Mbandaka. Foto: John Bompengo / AP / NTB Scanpix
EBOLA: Dette bildet er tatt i mai, da kongolesiske myndigheter desinfiserte bygninger på et sykehus i Mbandaka. Foto: John Bompengo / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) er bekymret over det stigende antallet av ebolautbrudd i Kongo. Det skriver CNN.

57 tilfeller av ebola har blitt oppdaget i det pågående utbruddet i Kongo, sa WHO på en pressekonferanse torsdag forrige uke.

41 mennesker har mistet livet i utbruddet.

LETTET: Friskmeldte Silje Lehne Michalsen (30) fortalte om sykdommen som hun nå er friskmeldt fra under en pressekonferanse. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Etter besøket i Kongo er jeg faktisk mer bekymret etter det vi har observert, sa WHO-direktør, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, på pressekonferansen.

Mange smittet

Helsemyndighetene i Den demokratiske republikken Kongo opplyser om at 57 mennesker har blitt smittet med ebolaviruset nord i landet. 30 av disse er bekreftet, og 27 er antatt smittet.

Selv om utbruddet av ebola er det tiende i Kongo, er det første gang at viruset har rammet i et konfliktområde.

Ghebreyesus la under pressekonferansen vekt på sikkerhetsutfordringene i Kongo, som inkluderer vold og kidnapping. Det forverrer situasjonen og helsearbeidet.

Han sa at områdene som er hardest ramma, er usikre steder der militære grupper opererer. Mennesker i disse konfliktområdene, kan ha vanskeligheter med å skaffe helsehjelp.

I tillegg nevnte han andre bekymringer som befolkningstetthet og høy forflyttelse av mennesker, som kan føre til hurtig smitte.

Nord-Kivu, der mange er smittet, er den mest befolkede provinsen i Kongo. Der bor det omtrent åtte millioner mennesker.

Regionen har opplevd usikkerhet og humanitær krise, med over en million interne flyktninger. I tillegg til en hyppig utvandring til naboland, som Uganda, Burundi og Tanzania.

SMITTE: På et behandlingssenter i Kongo gjør en helsearbeider seg klar til å forhindre smitten. Foto: John Wessels / AFP / NTB Scanpix
SMITTE: På et behandlingssenter i Kongo gjør en helsearbeider seg klar til å forhindre smitten. Foto: John Wessels / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vaksineprogram

Myndighetene jobber nå iherdig for å stoppe spredningen av ebolautbruddet. Dette gjøres blant annet med vaksinasjon.

Midt under ebolautbruddet i 2015 ble en ny vaksine utprøvd. Resultatene viser at vaksinen har god effekt. Det opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) på sine hjemmesider.

Ebola er en svært alvorlig, ofte dødelig infeksjon som smitter gjennom direkte kontakt med kroppsvæsker fra en smittet person.

Det finnes ingen kur mot Ebola, og viruset er regnet som dødelig i opptil 90 prosent av tilfellene, alt etter forholdene rundt og den smittedes helse.