Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ecevit ber Europa passe sine egne saker

Tyrkias statsminister Bulent Ecevit ba i dag europeerne om å passe sine egne saker og ligge unna når PKK-lederen Abdullah Vcalan stilles for retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi forventer at politikere og regjeringer i andre land og representanter for internasjonale organisasjoner avstår fra forsøk på å legge press på våre domstoler, sa Ecevit til pressen i Ankara.

- Spesielt de landene som har hindret sine egne domstoler i å utføre sine plikter som en innrømmelse til PKK-terrorisme, har ingen rett til å gi leksjoner til noe annet lands rettsapparat, fortsatte han.

Samtidig fortsatte tyrkisk politi å arrestere folk som deltar i protester til støtte for den arresterte kurderlederen Vcalan. 380 ble pågrepet etter demonstrasjoner i Istanbul søndag, da fem tyrkiske politifolk ble såret av skudd.

Protester og demonstrasjoner har blusset opp i det kurdisk-dominerte sørøstlige Tyrkia og i forstedene i storbyene siden Vcalan ble tatt til fange i Kenya og ført til Tyrkia av tyrkisk etterretning natt til forrige tirsdag.

Lederen for den kurdiske geriljaorganisasjonen PKK vil bli tiltalt for forræderi og terrorisme når rettssaken åpner i april.

En talsmann for EU sa tidligere at EUs utenriksministre vil ta opp saken på et møte mandag, og Europarådet har vedtatt å sende en delegasjon til Tyrkia for å kreve en rettferdig rettergang for Vcalan.

- Vi vil anse slike forsøk som en uakseptabel fornærmelse mot tyrkisk rettsvesen, sa Ecevit.

EU-ambisjonene

Han tror ikke at Vcalan-saken vil skade Tyrkias ambisjoner om å bli medlem av EU.

- Jeg kan for øyeblikket ikke se noen forbindelse mellom Vcalan-saken og Tyrkias eventuelle medlemskap i EU, sa han.

Europa og Tyrkia har drevet fra hverandre siden EU unnlot å sette opp Tyrkia på lista over potensielle EU-medlemmer på toppmøtet i 1997. EU-medlemmet Hellas' forsøk på å beskytte Vcalan har neppe gjort gapet mindre.

Tyrkia er også irritert over Italia som nektet å utlevere Vcalan da han ble arrestert i Roma i november i fjor, og Tyskland som ikke våget å kreve ham utlevert for å stille ham for retten.

- Europeisk rasisme

Ecevit sa at tiden nå ikke var moden for å gi etter for europeiske krav om kulturelle rettigheter for kurderne etter arrestasjonen av Vcalan.

- For øyeblikket er folkeopinionen svært sårbar fordi våre soldater blir drept, sa han. Over 29.000 mennesker har mistet livet i den 14 år lange konflikten mellom geriljaen og de tyrkiske militære.

Den tyrkiske regjeringen har alltid hevdet at det er fattigdom, ikke etniske problemer, som ligger under konflikten, og regjeringen lover store investeringer i det fattige sørøst dersom det blir slutt på PKKs virksomhet.

Han sa at europeerne har vanskelig for å forstå dette fordi de på en misforstått måte sammenlikner Tyrkias håndtering av kurderne med Europas «rasistiske» behandling av sine egne mindretall.

- Jeg har dannet regjering flere ganger og det har aldri falt meg inn å spørre om den etniske bakgrunnen til mine statsråder, sa Ecevit.

God helse

Fra fengselet på Imrali-øya i Marmarahavet meldes det at Vcalan er ved god helse og spiser godt.

- Han spiser og drikker alt og har tre leger til å se etter seg, sa en av etterforskerne som dro ut for å begynne avhøret av ham idag.

Men bekymrede fengselsleger har rådet ham til å slutte å røyke, eller i det minste å kutte ned på røykingen. Dette velmente rådet har han imidlertid ikke villet høre på.

(NTB-AFP-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media