Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E.coli funnet i ny pølse

Og nå er helsemyndighetene sikre på Sogndalssporet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttet fant i dag den farlige E.coli-bakterien 0103 i et nytt pølseslag. Tidligere er bakterien bare funnet i Sognemorr. Nå er bakteriene også funnet i Gilde Birkebeiner Fjellmorr.

Testingen av Fjellmorr ga treff på de to aller første prøvene.

- Sikre

Det har vært mistanke om farlige bakterier også i Fjellmorr og Haugpølse men tidligere er det bare Sognemorr E.colien er konstatert i. Alle tre pølsene blir produsert hos Gilde-bedriften Terina i Sogndal.

- Dette gjør oss sikre på at E-coli-sporet i Sogndal er det rette. Det er omtrent de samme ingrediensene i Sognemorr og Fjellmorr sier avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet til Dagbladet.no.

Tretten av de femten pasientene som har blitt alvorlig syke av E.coli-bakterien er helt sikre på at de har spist minst ett av de tre pølseslagene som har vært i søkelyset siden 10. mars.

De to positive prøvene på Fjellmorr kom fra uåpnede pakker som er produsert i den \'mistenkelige perioden\'.

Pølsene er lagd i begynnelsen av desember i fjor, ble så modnet noen uker og kuttet og lagt i forbrukerpakninger første uke i januar i år.

 NY E.COLI-PØLSE: Den farlige bakterien funnet i prøver av Gilde Fjellmor. Foto: SCANPIX
NY E.COLI-PØLSE: Den farlige bakterien funnet i prøver av Gilde Fjellmor. Foto: SCANPIX Vis mer

Kjøttdeigproduksjon tidligst i neste uke

Folkehelseinstituttet arbeider fortsatt med mange prøver fra de tre pølseslagene. I Haugpølse er det foreløpig ikke funnet noen spor av farlige stoffer.

Tidligst i neste uke vil Mattilsynet friskmelde Gildes anlegg på Rudshøgda slik at kjøttdeigproduksjonen kan komme igang igjen der.

- Vi vet ikke nøyaktig når, det gjenstår ennå en del prøver som ikke har direkte med kjøttdeigen å gjøre, men vi skal i alle fall være ferdige før påske, sier Landsverk.

- Ingen 16. pasient

VG Nett melder i kveld at en tre år gammel jente fra Lunner i Oppland er smittet i E.coli-utbruddet. Men det er langt fra sikkert, ifølge avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

- Pasienten er innlagt på sykshus med en diarésykdom og det er funnet E.coli. Men det er ingenting som tyder på at sykdommen har noe med Gilde-saken å gjøre, sier Aavitsland til Dagbladet.no.

- Det er vanlig at folk får E.coli-infeksjoner, og vi får mange slike meldinger. Det er ikke slik at det er en 16. pasient i denne saken, sier Aavitsland.

Fredag vil testene vise hvorvidt jenta har noe med Gilde-saken å gjøre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling