Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E.coli i Gilde-lammesteik

700 kg kalles tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er Mattilsynet i Salten som har påvist E.coli 0103 i et uåpnet vakuumpakket produkt, melder NRK.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det samme bakterien som er funnet hos de 18 E.coli-pasientene fra tidligere i vinter. 

Forbruker meldte fra

Mattilsynet i Salten ble kontaktet av en forbruker i forbindelse med en magetarminfeksjon. Dette førte til at en uåpnet lammestek ble testet for å sjekke om produktet kunne være infisert med den farlige E. coli O:103 bakterien. Folkehelseinstituttet har nå påvist bakterien i lammesteken.

- Vi har foreløpig ingen sikre holdepunkter for å si at det konkrete tilfellet av magetarminfeksjonen skyldes E. coli O:103, men det kan heller ikke utelukkes. Mattilsynet vil derfor oppfordre publikum som har fryst Lammestek, surret og benfri merket med autorisasjonsnummer 123 og LOTnummer L5433 om å levere dette tilbake der det er kjøpt, sier distriktssjef Birger Willumsen ved DK Salten, i en pressemelding.

Folk som har frossen lammestek i fryseren oppfordres til å levere den tilbake i butikken.

I Norge er det de siste årene registret rundt 10 til 15 tilfeller av matforgifting forårsaket av farlige E. coli bakterier.

Kan forvente nye tilfeller

- Vi må derfor forvente at nye, spredte tilfeller kan oppstå, men vi håper at et slikt utbrudd vi har opplevd i vår og vinter ikke kommer igjen. Norge har en god situasjon når det gjelder mattrygghet. Målet om null risiko er en visjon som vi vil strekke oss etter, men vi må alltid leve med at sykdom kan oppstå, sier direktør Kristina Landsverk i Mattilsynet, i pressemeldingen.

Beskjeden kommer samme dag som  Gilde kunngjorde at de utbetaler økonomisk erstatning til 18 E.coli-ofrene og deres familier.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling