-  E.coli kan stamme fra krydder

De siste åra er det nesten blitt slutt på rensende bestråling av krydder. Institutt for energiteknikk (IFE) frykter E.coli-smitte fra forurenset krydder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi kan ikke utelukke at E.coli-epidemien kan stamme fra forurenset krydder, sier informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm jr. ved IFE.

De siste ukene har 12 barn blitt syke med nyresvikt, og Gilde kjøttdeig har blitt utpekt som syndebukken. For inntil fire år siden ble nesten alt krydder benyttet av norsk næringsmiddelindustri bestrålt med gammastråling, men dette satte et EU-direktiv en stopper for.

Dreper bakterier

-  EU-direktivet krever at alle matvarer som har blitt bestrålt, og også alle matvarer som inneholder bestrålt krydder, skal merkes med advarsler om at maten er bestrålt sier Wikstrøm jr.

-  Dermed sluttet næringsmiddelindustrien å bestråle krydderet, for de fryktet at forbrukerne ville bli skremt av et strålemerke eller en advarsel, sier Wikstrøm jr.

Det benyttes gammastråling for å bestråle krydder. Metoden er svært effektiv for å drepe bakterier i krydder, og kontroller har vist at antallet bakteriekolonier kan reduseres fra flere millioner til under ti per gram krydder.

Diskuterer årsaken

Da Dagbladet besøker anlegget for gammastråling på Kjeller er lyset slokket, og maskinene står stille. Det lukter stramt av krydder i lokalet, men på samlebåndet står det tomme bokser. I en av boksene ligger det en ensom pakke krydder merket chilisaus.

GAMMSTRÅLING: her på avdelingen for gammastråling på Kjeller ble krydder av alle slag bestrålt, inntil et EU-direktiv kkrevde merking av all mat som inneholdt bestrålt krydder for fire år siden. Krydderlukta ligger fortsatt i lokalet, men nå er det medisinsk utsyr og papp som bestråles. Foto: Henning Lillegård
GAMMSTRÅLING: her på avdelingen for gammastråling på Kjeller ble krydder av alle slag bestrålt, inntil et EU-direktiv kkrevde merking av all mat som inneholdt bestrålt krydder for fire år siden. Krydderlukta ligger fortsatt i lokalet, men nå er det medisinsk utsyr og papp som bestråles. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Før EU-direktivet ble innført gikk anlegget i perioder for fullt 24 timer i døgnet, og vi hadde ventelister. Nå bestråler vi svært lite krydder.

-  Anlegget brukes mest til emballasje som melkekartonger, og til sterilisering av medisinsk utstyr, sier informasjonssjefen.

Wikstrøm jr. forteller at eksperter på bestråling diskuterer om krydder kan være årsaken til epidemien.

Salmonella og E.coli

-  De alternative metodene for å fjerne bakterier, slik som varmebehandling, er ikke like gode, og tar ikke knekken på like mange bakteriekolonier. Stråling dreper alle bakteriene, og fjerner for eksempel salmonella. Vi har hatt noen utbrudd av salmonella i det siste, men kan ikke si om det har vært noen statistisk økning. Men her har vi fryktet at utbrudd av epidemier som salmonella og E.coli ville øke på grunn av at det er slutt på bestråling av krydder, sier han.

-  I utlandet er det fortsatt vanlig med bestråling av krydder. Land som Frankrike har ikke det samme negative forholdet til bestråling av mat som vi har i Norge, mener Wikstrøm jr.

Ekspert tviler

Wenche Frølich, professor i mat- og ernæringsvitenskap, sier til Dagbladet at krydder kan være bærer av skadelige bakterier, men er uenig med Wikstrøm jr. i at varmebehandling ikke er godt nok.

-  Jeg er ikke av dem som er redd for bestråling av mat, men jeg mener varmebehandling er like godt som bestråling. Jeg tror det er farlig å sette ut teorier og å spekulere, sier Frølich.Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen forholder seg til at eksperter fortsatt holder kjøttdeigprodukter som hovedsporet.

-  Men kilden er ikke funnet. Dette er en sak som er så komplisert at vi ikke har noen garanti for at kilden noen gang blir funnet, sier Riis-Johansen.

FRYKTER SMITTE: Informasjonssjef Victor A. Wikstrøm jr. ved Institutt for energiteknikk frykter epidemier fordi krydder ikke lenger bestråles.