Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E.coli kom fra sau

Mattilsynet tror mysteriet er løst, forbud mot ny pølse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet er nærmere en endelig løsning på E.coli-mysteriet. Den smittsomme E.coli-bakterien o103 stammer fra saueråvarer fra Gilde Terinas anlegg på Tynset, opplyste avdelingsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet på en pressekonferanse i ettermiddag. De samme råvarene er brukt i morrpølsene fra Sogndal. I dag har Mattilsynet i tillegg lagt ned forbud mot å selge Gilde Fåresnabb.

Gilde på Tynset slakter ikke selv, men har fått sine saueslakt fra Gol i Buskerud, Oppdal i Sør-Trøndelag og Mosjøen i Nordland, i tilegg til Gildes såkalte reguleringslager i Malvik i Sør-Trøndelag.

Gol, Oppland eller Mosjøen

Det betyr at kilden til den alvorlige E.coli-situasjonen stammer fra Gol, Oppdal eller Mosjøen eller et av flere slakterier som har levert til Malvik.

- Dette er et gjennombrudd i etterforskningen, og det er lite sannsynlig at det dukker opp andre spor nå. Det er ikke levert saueslakt fra Gildes anlegg på Rudshøgda til Tynset, og det er heller ikke noe som tyder på at det var noe feil med kjøttdeigen, sier Landsverk.

Slakterienes skyld

Mattilsynet går langt i å gi skylda for E.coli-smitten til dårlig hygiene ved det eller de slakteriene som er kilden. Fra høsten, når saueslaktingen starter i september, skal hygieneforskriftene ved alle saueslakterier skjerpes. Det har myndighetene bestemt i dag.

Leiter videre

E.COLI I SAU: Mattilsynet nærmere løsning på E.coli-gåten. Foto: SCANPIX
E.COLI I SAU: Mattilsynet nærmere løsning på E.coli-gåten. Foto: SCANPIX Vis mer

Det var Norges Veterinærhøgskole som fant den farlige E.coli-bakterien i råvarer fra Tynset, med betegnelsen SAU 25 på bransjespråket. Folkehelseinstituttet fikk bekreftelsen i sine DNA-analyser i dag.

- Det er klart at den farlige E.coli-bakterien fortsatt finnet i en eller flere sauefjøs, og nå skal vi leite videre for å prøve å finne kilden. Men vi må huske at alle mennesker og dyr har E.coli-bakterier i tarmsystemet. Det er under slaktingen at farlige bakterier kan spres i maten, sier regiondirektør Karina Kaupang i Mattilsynet.

Ingen flere syke

- Folkehelseinstituttet har ikke funnet flere personer som er blitt syke av E.coli o103, det betyr at vi fortsatt forholder oss til at 14 barn og en voksen er rammet, opplyser avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet.

I november

Terina på Tynset oppdaget i sine prøver allerede i november i fjor at det var for høyt bakterieinnhold i et parti med såkalt SAU 25. Da stoppet bedriften salget videre, men gjorde ikke noe mer med partiet før E.coli-situasjonen ble kjent 24. februar. Da ble det tatt nye prøver for å sjekke E.coli o103, men ikke noe av dette kjøttet har vært solgt videre siden november.

Kebab

Terina på Tynset har solgt råvarer som kan ha vært smittet til Terina i Sogndal, der den infiserte Morrpølsa er lagd og til to andre leverandører. Den ene er en kebab-produsent på Lillehammer, som kjøpte 1500 kilo av råvaren, og en eller flere sauebønder som har kjøpt tilbake 43 kilo sauekjøtt fra eget slakt.

Foreløpig er det ikke noe som tyder på at folk er blitt syke av kebab.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media