Tarmbakterie i vannet i Rygge

E.coli oppdaget i drikkevann i Østfold - ber folk koke vannet

Oppdaget under en rutinekontroll. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moss avis skriver onsdag kveld at beboere i Rygge i Østfold har fått beskjed om å koke vann før det drikkes eller brukes i matlaging, da bakterien e.coli er oppdaget under en rutinekontroll.

- Verdien er relativt liten, men det er likevel ikke tilrådelig å drikke vannet. Vannet må varmes opp til kokepunktet før det drikkes eller brukes til matlaging. Det vil bli gitt ny melding når vannet igjen er friskmeldt, skriver kommunen i meldingen til beboerne, ifølge avisa.

- Mest sannsynlig er det helt lokalt på Halmstad/Rørskogen. Men vi har gått ut bredt og varslet mer enn halve kommunen, sier Beate Andersen - driftslederen for komunalteknikk i kommunen - ifølge avisa.

«Escherichia coli, er en art av stavbakterier som normalt finnes i enorme mengder i tarmkanalen, hvor de tilhører normalfloraen og vanligvis ikke gjør noen skade», skriver Store norske leksikon (SNL).

«Utenfor tarmkanalen kan Escherichia coli forårsake alvorlige infeksjoner. Den er den vanligste årsaken til urinveisinfeksjoner, og kan sjeldnere gi f.eks. blodforgiftning. Bestemte typer kan utskille såkalte enterotoksiner og forårsake alvorlige tarminfeksjoner»

«Forekommer kolibakterier i større mengder i vann (høyt «koli-tall»), er det tegn på at det er forurenset med ekskrementer fra dyr eller mennesker», skriver SNL.