Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E.coli-pølse «lurte» kontrollen

Men Mattilsynet føler seg urettferdig uthengt - 15. desember kommer dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Innen 15. desember kommer dommen fra det regjeringsoppnevnte E.coli-utvalget på kontrollmyndighetenes innsats da ett barn døde og flere ble alvorlig syke av spekepølse tidligere i år. Men Mattilsynet i Hedmark og Oppland føler seg urettferdig uthengt for at de ikke raskt nok greide å lokalisere Gildes Fjellmorr i et kjøleskap på Hamar i slutten av februar.

Det var på Hamar det første barnet ble rammet av alvorlig nyresvikt og utløste en langvarig klappjakt på smittekilden til den livsfarlige E.coli-bakterien.

En gutt døde.

Det var ikke kjøttdeig, men spekemat fra Gildes Terrina-anlegg i Sogndal som var smittebæreren.

- Det er riktig at det ble funnet smittet Fjellmor-pølse i det samme kjøleskapet en måned seinere, og at den pølsepakka også lå der da vi var på besøk første gang. Men det er ikke riktig at vi var veldig smale i utvalget av de prøvene vi tok allerede 27. februar, sier regiondirektør Anders Prestegarden i Mattillsynet i Hedmark og Oppland til Dagbladet.no.

24 prøver

Kontrollørene tok i alt 24 forskjellige matvareprøver hjemme hos familien der det første barnet ble alvorlig sykt.

-Vi spurte spesielt om hva jenta brukte som pålegg, og faren nevnte at hun har spesielt glad i en smøreost og en spekepølse av merket Fjellmorr. Vi tok med det som var igjen av smøreosten og den åpnede pølsepakka. I tillegg tok vi prøver av alle tenkelige matvarer i huset som kunne bære E.coli-smitte. Det ble 24 prøver i alt. Alt er loggført, det er også de 24 negative testresultatene fra Veterinærhøgskolen, sier Prestegarden.

 EN AV SYNDERNE:  Sognemorr fra Gilde var en av spekepølsene som inneholdt e.coli og utløste vårens store smittejakt. Arkivfoto: Scanpix.
EN AV SYNDERNE: Sognemorr fra Gilde var en av spekepølsene som inneholdt e.coli og utløste vårens store smittejakt. Arkivfoto: Scanpix. Vis mer

Det var først en måned seinere at den uåpnede Fjellmor-pakka fra samme kjøleskap ble testet.Det var Folkehelseinstituttet som hadde fått sterkere fokus på spekepølse som smittekilde etter at kjøttdeig viste seg å være et blindspor.

I denne pakka med Fjellmorr ble det påvist e.coli. Som kunne vært avdekket en måned før - hvis Mattilsynet hadde testet absolutt alt.

-Burde dere ha gjort noe annerledes fra start?

-Det regjeringsoppnevnte utvalget får ta de vurderingene, men jeg ser ikke hva det skulle vært. Vi var i alle ikke vært smale i prøveutvalget, sier regiondirektøren.

-Kan Veterinærhøgskolen ha kommet med feil resultat av den åpnede Fjellmorr\'en som ble testet?

-Nei, det har vi overhode ingen grunn til å tro.

Uåpnet smitter ikke

-Kan jenta ha blitt smittet av den uåpnede pakka som lå i kjøleskapet og som lenge etterpå viste seg å inneholde e.coli?

-Nei.

-Hvordan er det da mulig at jenta er blitt syk av slik pølse?

-Det kan jeg bare komme med en generell vurdering av. Inkubasjonstiden kan være helt opp i 14 dager, og det er en teoretisk mulighet for at smitten har kommet fra pølse som allerede var spist og pakningen kastet, sier region Anders Prestegarden i Mattilsynet i Hedmark og Oppland.

Etter det Dagbladet.no forstår, går det bra med jenta på Hmar som ble alvorlig syk og utløste smittejakten.

Hele Norges coronakart