Arkivfoto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
Arkivfoto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

E.coli-smitte i 45000 pakker kjøttdeig

Solgt i fem fylker. Utløpsdato 12. mai - ingen meldt syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): Mattilsynet og Nortura opplyser i dag at det er solgt 45.000 pakker med kjøttdeig med E.coli-smitte.

Kjøttdeigen kommer fra Nortura i Egersund, og er solgt i fem fylker: Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

 - Denne bakterien kan ikke knyttes til det pågående E.coli-utbruddet, og det er heller ikke registrert at noen er blitt syke av å ha spist den smittede kjøttdeigen, opplyser tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet.

E.coli-smitten er påvist i 400 grams pakker med Gilde kvernet kjøttdeig - med fabrikknummer 113 og LOT-kode 9182.

Mattilsynet kommer her med dagsferske råd om hvordan du skal håndtere kjøtt og farseprodukter.

Sjekk fryseren
Den smittede kjøttdeigen hadde siste holdbarhetsdato 12. mai. Og det meste er allerede spist.

- Hva skal forbrukere gjøre med slike kjøttdeigpakker som ligger i fryseboksen, konserndirektør Nina Sundqvist i Nortura?

- Det er ikke farlig å spise hvis folk følger rådene om god håndhygiene og steker kjøttdeigen godt. Hvis noen allikevel føler seg utrygge, får de kaste, sier Sundqvist til Dagbladet.

Helsemyndighetene har hatt mistanke om at det kan ha vært E.coli-bakter i et parti kjøttdeig på 18.000 kilo fra Nortura i Egersund.

Stikkprøvene er tatt ved slakteriet i forbindelse med jakten på smittekilden som har gjort ni barn og en tenåring syke, melder Dalane Tidende.

Et problem ekstra
I dag kom prøveresultatene som viser at kjøttdeigen fra Egersund ikke bringer helsemyndighetene nærmere løsningen på mysteriet hva barna er blitt syke av. Derimot er en annen E.coli-smitte oppdaget.

Sykdomstilfellene er spredt over store deler av landet. Sist var det et barn under 10 år i Sør-Trøndelag som ble smittet av E.coli 0157.

Ikke McDonald's
Konserndirektør Nina Sundqvist i Nortura bekrefter  E.coli-smitten ved slakteriet i Egersund.

- Nortura i Egersund leverer blant annet råvarer til hamburgere til restaurantkjeden McDonald's. Vi har fått klarlagt at det ikke har gått noe av de smittede varene dit, sier Sundqvist til Dagbladet.

Hun betegner slakteriet i Egersund som et stort storfeslakteri, som alltid har hatt god hygiene.

Slakteriet har over 100 ansatte, og er blant annet en stor leverandør av kjøttdeig.