Ecstasy-bruken til himmels i russetida

Forskere har tatt kloakkprøver igjennom hele 2010 som gir ny kunnskap om narkotikabruken i Oslo. En tidobling i ecstasy-bruk under russetida i fjor forbløffer forskerne.

SJOKKTALL: En ny studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) dokumenterer på en ny måte Osloborgernes narkotikabruk. Blant de mest oppiktsvekkende resultatene fra forskernes kloakkprøver fra 2010, er en enorm økning i ecstacy-bruk i tiden fram mot 17. mai. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SJOKKTALL: En ny studie fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) dokumenterer på en ny måte Osloborgernes narkotikabruk. Blant de mest oppiktsvekkende resultatene fra forskernes kloakkprøver fra 2010, er en enorm økning i ecstacy-bruk i tiden fram mot 17. mai. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskningsprosjektet, utført av Christopher Harman, Malcom Reid og Kevin V. Thomas ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har vakt oppsikt internasjonalt også utenfor forskerkretser.

Ved å ta prøver av kloakken i Oslo, kan forskerne nå gi den kanskje mest detaljerte oversikten over narkotikabruk i Oslo noensinne.

Prøvene viser blant annet:

• Ti ganger normal ecstasy-bruk i russetida (1.-16. mai).

• Kokain-topper rundt nyttårsaften, 17. mai og i fellesferien.

• Høy bruk av metamfetamin i forhold til andre europeiske storbyer.

Forskningsmetodene får ros av ledende rusforskere, og politiet og Kripos har allerede vært i kontakt med forskerne for å se på funnene.

Rekreasjonsbruk - Vi var overrasket over de store sesongvariasjonene, sier Christopher Harman til Dagbladet.

Kokain og amfetamin har betydelige sesongvariasjoner, og topper seg i helger og høytider, noe som antyder at rekreasjonsbruk står for en stor del av narkotikaforbruket.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende funnet, er at mengden MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, skjøt til himmels i måleperioden fra 1. mai til 16. mai 2010.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer