Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ecstasy-rømling fra Cuba til varetekt

STAVANGER (NTB): En 33 år gammel mann som er tiltalt i en av landets største ecstasy-saker ble varetektsfengslet i åtte uker i Stavanger forhørsrett i dag. Mannen rømte til Cuba før saken skulle opp i desember i fjor, men ble sporet opp og hentet fra Cuba til Stavanger i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen samtykket i fengslingen og slapp dermed å møte i retten.

Stavangermannen, som har både norsk og canadisk statsborgerskap, er en av de sju tiltalte i en av landets største ecstasy-saker. Saken skulle ha startet i Stavanger byrett mandag 8. desember i fjor, men ble utsatt da mannen stakk av fra landet - sannsynligvis først til Canada, senere til Cuba.

Vil fremskynde saken

- Saken ble etter forsvinningen utsatt til 12. august, men nå jobber jeg med å få den fremskyndet, opplyser byrettsjustitiarius Olav T. Laake til NTB. Han kontaktet i dag statsadvokat og forsvarerne til de sju tiltalte i håp om å finne et tidligere tidspunkt for rettssaken.

Politiinspektør Anne Kroken dro for en snau uke siden til Cuba sammen med to polititjenestemenn. Etter tre dagers intense forhandlinger med innenriksministeriet, rikspoliti og påtalemyndighet fikk de ta mannen med seg, selv om Cuba ikke har utleveringsavtale med Norge og det heller ikke finnes en norsk ambassade på øya.

- Vi var forberedt på å måtte reise hjem tomhendt i første omgang. Men vi hadde fått signaler om at vi kunne få mannen utlevert hvis vi kom til Cuba og fremmet en begjæring overfor cubanske stasmyndigheter, forteller Kroken til Stavanger Aftenblad.

Stort omfang

Påtalemyndighetene mener mannen har smuglet inn mellom 3500 og 4000 ecstasy-tabletter, tre kilo amfetamin og 20 gram kokain som var plassert i en semitrailer 33-åringen disponerte. Narkotikaen skal ha blitt kjøpt i Nederland og smuglet til Norge via Danmark. Overtredelsen har en strafferamme fra tre til 15 års fengsel.

Det er godt over ett år siden opprullingen av den store ecstasy-saken startet da tre menn ble pågrepet i et bolighus i Kvernevik utenfor Stavanger. Politiet beslagla over 5000 ecstasy-tabletter, 50 gram kokain og ett kilo amfetamin. Tilsammen ble det tatt ut 19 siktelser i saken, mens sju er tiltalt. I mai i fjor ble en annen av de tiltalte pågrepet i Spania etter at han også hadde stukket av.

Forrige gang rettssaken skulle ha vært oppe, ba byrettsjustitiarius Olav T. Laake, som skulle være rettens administrator, om ekstra politibemanning under rettssaken av frykt for hevnaksjoner fra det kriminelle miljøet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!