Ecstasy skaper psyko-krise

STAVANGER (Dagbladet): Venteliste på inntil et helt år. Ettervirkningene av ecstasy-bølgen i oljebyen har slått ut for fullt det siste halvåret med et skremmende press på hjelpeapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er en skandale at vi har så lang venteliste, og det finnes ikke noe tilbud mens de venter. Det er håpløst og uholdbart når en person som er psykotisk havner på venteliste, sier psykolog Unni Dahle Olsen til Dagbladet.

- Vi får stadig flere klienter. Når de først kommer inn her, blir de her lenge.

Ventelister

Psykiatrisk Ungdomsteam har særlig merket seg den store pågangen de siste seks månedene fra engstelige foreldre som har oppdaget at deres unge sønner og døtre bruker ecstasy.

- De søker hjelp her, men havner på venteliste. Imens blir de henvist til legevakten og uteseksjonen.

- Hvis vi ikke får flere stillinger, blir ventelista bare lengre. Vi er ett ungdomsteam i Stavanger. Det er for lite. Det er mye stoff i byen i forhold til folketallet, sier Dahle Olsen oppgitt.

Det er ikke noe problem å få søkere til ledige stillinger, men det er ingen stillinger å tilby.

Nye grupper

De helt unge ecstasy-misbrukerne er ikke blant klientene til Psykiatrisk Ungdomsteam. Men Dahle Olsen opplever nå en del klienter med en relativt ressurssterk bakgrunn, og som startet med ecstasy.

- Nye grupper dukker opp ettersom terskelen for å prøve ecstasy virker lavere. Vi vet lite om skadevirkningene, men det vi vet, er alarmerende.

- Alle klientene bruker ecstasy, og mange har vært eller er psykotiske eller suicidale. Jeg kan ikke si om de blir psykotiske bare av ecstasy.
Gjennomsnittsalderen er over tjue år. Grunnen til det er at mange har bagatellisert problemene i noen år, før de omsider er motivert for behandling, påpeker psykologen.