Ecuador frykter Assange kan bli dømt til døden

Ecuador vil bruke så langt tid som nødvendig før landet tar endelig stilling til asylsøknaden fra WikiLeaks-grunnleggeren.

FRYKTER UTLEVERING: Julian Assange ankom her Høyesterett i London i februar.Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/files/NTBScanpix
FRYKTER UTLEVERING: Julian Assange ankom her Høyesterett i London i februar.Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/files/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil bruke så lang tid som nødvendig, for dette er en svært alvorlig sak som vi vil behandle med absolutt ansvarlighet, sier president Rafael Correa til TV-nettverket Telesur.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño frykter at Assange risikerer dødsstraff dersom han ender opp i USA.

- Vi studerer nå Assanges påstand om at han risikerer å bli stilt for retten av politiske årsaker og at han kan bli dømt til døden, sier Patino.

- Ecuador akter å beskytte liv og ytringsfrihet, la han til.

Den 40 år gamle WikiLeaks-grunnleggeren dukket onsdag opp i Ecuadors ambassade i London og søkte politisk asyl i det latinamerikanske landet.

Assange er etterlyst for seksuelle overgrep i Sverige, og en britisk domstol slo nylig fast at han kunne utleveres til svenskene.

Selv tror han at Sverige vil utlevere ham til USA, der det kan vente tiltale for WikiLeaks' offentliggjøring av store mengder hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter.

Dersom han ikke blir innvilget asyl, kan en siste utvei for Assange være å klage utleveringssaken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Fristen for å ta saken til Strasbourg går ut 28. juni.

(NTB)