Ecuador frykter Assange kan bli dømt til døden

Ecuador vil bruke så langt tid som nødvendig før landet tar endelig stilling til asylsøknaden fra WikiLeaks-grunnleggeren.

FRYKTER UTLEVERING: Julian Assange ankom her Høyesterett i London i februar.Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/files/NTBScanpix
FRYKTER UTLEVERING: Julian Assange ankom her Høyesterett i London i februar.Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/files/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vil bruke så lang tid som nødvendig, for dette er en svært alvorlig sak som vi vil behandle med absolutt ansvarlighet, sier president Rafael Correa til TV-nettverket Telesur.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño frykter at Assange risikerer dødsstraff dersom han ender opp i USA.

- Vi studerer nå Assanges påstand om at han risikerer å bli stilt for retten av politiske årsaker og at han kan bli dømt til døden, sier Patino.

- Ecuador akter å beskytte liv og ytringsfrihet, la han til.

Den 40 år gamle WikiLeaks-grunnleggeren dukket onsdag opp i Ecuadors ambassade i London og søkte politisk asyl i det latinamerikanske landet.

Assange er etterlyst for seksuelle overgrep i Sverige, og en britisk domstol slo nylig fast at han kunne utleveres til svenskene. Selv tror han at Sverige vil utlevere ham til USA, der det kan vente tiltale for WikiLeaks' offentliggjøring av store mengder hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter.

Dersom han ikke blir innvilget asyl, kan en siste utvei for Assange være å klage utleveringssaken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Fristen for å ta saken til Strasbourg går ut 28. juni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer