- Ecuador ga aldri dokumenter til Snowden

Myndighetene i Ecuador sier at landet likevel ikke har gitt varsleren Edward Snowden reisedokumenter.

PÅ FLYPLASSEN: Edward Snowden på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva der han er isolert på transitt-området. Her er han på en TV-skjerm på flyplassen han ikke kan forlate. (AP Photo/Sergei Grits)
PÅ FLYPLASSEN: Edward Snowden på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva der han er isolert på transitt-området. Her er han på en TV-skjerm på flyplassen han ikke kan forlate. (AP Photo/Sergei Grits)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr i så fall at opplysningene WikiLeaks tidligere har kommet med ikke stemmer.

Det var grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange, som i forrige uke sa at Snowden hadde fått reisedokumenter fra Ecuador, etter at hans amerikanske pass ble annullert da han forlot Hong Kong i forrige uke.

Fast i Moskva - Dette er ikke sant. Intet ecuadoriansk konsulat har noen sinne gitt et pass eller et annet dokument til Snowden, sa Galo Galarza, som er stedfortredende utenriksminister, mens utenriksminister Rocardo Patino er på reise i Asia.

Galarza sa også at det kunne ta «en dag, en uke, en måned, eller to, som i tilfellet Julian Assange» å avgjøre om Snowden fikk politisk asyl i Equador.

Snowden sitter fast på Sjehermetevo-flyplassen i Moskva. Russlands president, Vladimir Putin, har sagt at han ikke skal utleveres til USA. Men han har også sagt at jo før Snowden kommer seg videre, jo bedre.

Snowden er etterlyst av amerikanske myndigheter for spionasje og tyveri av hemmelig materiale, og den amerikanske regjeringen bruker alle diplomatiske muskler de har for å få fatt i ham. Det er derfor Snowden inntil videre synes å være strandet på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva, der han bor på et hotell-rom i transitt-området.

USA truer Samtidig sier den nye presidenten i Venezuela, Nicolas Maduro, at Snowden «nesten helt sikkert» ville fått politisk asyl der, hvis han søkte.

Det er uklart hvordan «misforståelsen» om Snowdens reisedokumenter til Ecuador har oppstått. Men Ecuador har fått føle USAs diplomatiske muskler i saken. Lederen i det amerikanske senatets utenrikskomite, Robert Mendez, har advart Ecuador om at landet kan miste sin status som prioritert handelspartner, hvis landet åpner grensene for Snowden.

Men til tross for dette har Snowden fått minst ett vennlig klapp på skuldra det siste døgnet. I Russland sier folk som står nær president Putin at de vil anbefale at Snowden får politisk asyl i Russland. Det pleier å være et klart tegn i tiden på at - nettopp - slik blir det.

Snowden har lekket etterretningsinformasjon, og nå er det også lekket informasjon om Edward Snowden. For fire år siden skrev han at varslere fortjener å bli skutt.