UTEN INTERNETT: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Her under en markering for organisasjonens tiårsdag tidligere denne måneden. Foto: Maurizio Gambarini / Anadolu Agency
UTEN INTERNETT: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange. Her under en markering for organisasjonens tiårsdag tidligere denne måneden. Foto: Maurizio Gambarini / Anadolu AgencyVis mer

Ecuador har kuttet Assanges internett etter Clinton-lekkasjene

WikiLeaks-grunnleggeren er uten internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS (Dagbladet): Det kom mandag meldinger om at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange hadde mistet internett på den ecuadorianske ambassaden i London, der han har søkt tilflukt siden 2011.

Det var WikiLeaks selv som meldte at en statlig aktør hadde kuttet Assanges internettkobling. Nå innrømmer Ecuador at det er de som står bak.

- De siste ukene har WikiLeaks sluppet en rekke dokumenter som har påvirket det amerikanske presidentvalget. Den avgjørelsen har bare organisasjonen stått bak.

- Fortsatt politisk asyl

- Ecuadors myndigheter respekterer prinsippet om at man ikke skal intervenere i andre lands politikk. Ecuador blander seg ikke i utenlandske valg, og vi har heller ikke preferanse for noen av kandidatene.

- Derfor har Ecuador brukt sin rett til å midlertidig forhindre tilgang til noen av de private nettverkene på ambassaden i Storbritannia. Dette forhindrer ikke WikiLeaks i å fortsette med sin journalistiske aktivitet, heter det i en melding fra ecuadorianske myndigheter.

De skriver videre at Julian Assange fortsatt har politisk asyl og at de fortsatt vil beskytte ham. Samtidig understreker dette er en avgjørelse de selv har tatt, og at de ikke lar seg presse av andre stater.

WikiLeaks meldte i går at de hadde flere kilder på at USAs utenriksminister John Kerry hadde bedt Ecuador om å få landet til å forhindre flere WikiLeaks-lekkasjer fra Assange. Det amerikanske utenriksdepartementet benekter at de har noe med saken å gjøre.

Podesta-lekkasjen

WikiLeaks har de siste ukene offentliggjort en rekke e-poster hackere har stjålet fra epostkontoen til styrelederen for Clinton-kampanjen, John Podesta.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

Amerikansk etterretning og president Barack Obamas regjering har rykket ut og sagt at Russland står bak hackingen mot Det demokratiske partiet. De beskylder myndighetene i Moskva for å bruke lekkasjene som blant annet er offentliggjort hos WikiLeaks i et forsøk på å påvirke presidentvalget.

De hackede gir et unikt innblikk i alt fra hvordan kampanjen håndterer pressen til diskusjonene som ledet fram til ulike beslutninger, som da Clinton gikk offentlig ut mot byggingen av rørledningen Keystone XL.

USA har sagt at de vil gjengjelde hackingen. Russland avviser de amerikanske beskyldningene, og Republikanernes presidentkandidat Donald Trump og har også uttalt at han ikke tror Russland prøver å påvirke valget.

Selv om WikiLeaks-lekkasjene kan være skadelige for Clinton-kampanjene, har de foreløpig ikke gjort store utslag for henne på målingene. Hun har nå en ledelse på 6,9 prosentpoeng på gjennomsnittet av meningsmålingene.

Det er før de to kandidatene møtes til den tredje og siste presidentdebatten i Las Vegas natt til torsdag.

Ecuador har kuttet Assanges internett etter Clinton-lekkasjene