Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ecuador tilbyr Assange oppholdstillatelse

Samtidig varsler Wikileaks ny gigantlekkasje.

ETTERLYST Wikileakssjef Julian Assange er etterlyst internasjonalt. Nå har imidlertid fått tilbud om oppholdstillatelse i Ecudor. Foto: AFP PHOTO / Leon Neal
ETTERLYST Wikileakssjef Julian Assange er etterlyst internasjonalt. Nå har imidlertid fått tilbud om oppholdstillatelse i Ecudor. Foto: AFP PHOTO / Leon Neal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ecuadors viseutenriksminister Kinnto Lucas ønsker Julian Assange velkommen til landet. De er villige til å gi den etterlyste Wikileaks-sjefen betingelsesløs oppholdstillatekse.

- Vi kommer til å invitere ham til Ecuador, slik at han fritt kan presentere den informasjonen han besitter og alle dokumentene. Ikke bare over nettet, men i en rekke offentlige fora, sier Kintto Lucas til Ecuadorinmediato.

Han uttrykker bekymring for informasjonen som har kommet fram i den siste Wikileaks-lekkasjen. Og at til tross for at Ecuador ikke pleier å blande seg inn i andre lands politikk, mener han det er viktig at denne type informasjon blir offentliggjotr.

- Vi har alltid hatt et bilde av at det bare var de hemmelige tjenestene som utførte spionasje. Men nå ser vi at det også involverer diplomatiet, noe som angår oss i høyeste grad, sier Lucas.

Ny lekkasje Den 39 år gamle Julian Assange ble etterlyst internasjonalt i midten av november, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

USA har også varslet at de har igangsatt etterforskning av Wikileaks etter den siste gigantlekkasjen av ambassadedokumenter. Det hvite hus sier at de som frigir dokumentene «først og fremst er kriminelle», men USA har så langt ikke formelt siktet Assange.

Australia opplyste mandag at de vil etterforske om den såkalte «Cablegate»-lekkasjen bryter med landets lovgivning.

Samtidig varsler Wikileaks nå en ny gigantlekkasje. De planlegger å offentliggjøre mange tusen interne dokumenter fra en stor amerikansk bank på nyåret. Lekkasjen kan føre til svært alvorlige konsekvenser for én eller to banker, sier nettstedets grunnlegger Julian Assange i et intervju med magasinet Forbes.

- Det vil gi en sann og representativ innsikt i hvordan banker oppfører seg på ledelsesnivå, på en måte jeg antar vil føre til etterforskning og reformer, sier Assange.

Intervjuet i Forbes ble gjort allerede 11. november, men ble først publisert mandag kveld.

- Korrupsjonens økosystem Assange sammenlikner konsekvensene av den nye, planlagte lekkasjen med Enron-skandalen.

- Da Enron kollapset, ble tusenvis av interne eposter lagt fram i retten, og ga en innsikt i hvordan selskapet ble drevet. Det var alle de små avgjørelsene som støttet opp under skandalen. Det vil bli som dette. Ja, det vil bli noen skandaløse lovbrudd og uetiske praksiser som blir avdekket, men også bestemmelsesstrukturer og administrativ moral, noe som er ekstremt verdifullt. Du kan kalle det korrupsjonens økosystem, sier Assange.

Wikileaks mottar i økende grad store mengder dokumenter, mer enn de har vært i stand til å gå gjennom. Lekkasjer som omhandler blant annet legeindustrien, finanssektoren og industrispionasje. Assange sier han verken har hatt tid til å gå gjennom alt eller bekrefte autensiteten til en god del av dokumentene han besitter.

Søndag startet Wikileaks den omfattende lekkasjen kalt «Cablegate». Over 251.000 dokumenter fra amerikanske ambassader verden over vil bli publisert i de kommende månedene. Så langt har 278 dokumenter blitt frigitt. Om lag 1000 av dokumentene omhandler Norge, hvorav 763 er sendt fra den amerikanske ambassaden i Oslo.
.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!