Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ecuadors allierte advarer Storbritannia

WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange møter verdenspressen i dag.

KONFLIKT: Ecuadors president Rafael Correa (midten) har kalt inn flere av sine allierte for å diskutere konflikten med Storbritannia. Foto: EPA
KONFLIKT: Ecuadors president Rafael Correa (midten) har kalt inn flere av sine allierte for å diskutere konflikten med Storbritannia. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møter Wikilieaks-grunnleggeren Julian Assange verdenspressen utenfor Ecuadors ambassade i London, som han meldte tidligere denne uken, skriver CNN.

Han har søkt tilflukt i ambassaden siden juni i år.

Det er uklart hva han vil si, men han vil trolig uttale seg om de siste dagers strid mellom Storbritannia og Ecuador.

Det er ventet at han vil holde pressekonferansen rundt klokken 15 norsk tid.

Samtidig er det knyttet en spenning til hva som vil skje når Assange viser seg offentlig, da britiske myndigheter har sagt at de vil pågripe Wikileaks-grunnleggeren hvis han forlater ambassaden.

Sterk advarsel Ecuadors allierte i Latin-Amerika advarer britene mot å storme landets ambassade i London for å pågripe WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange.

- Vi advarer den britiske regjeringen om at det vil få alvorlige følger for dem verden over dersom de på direkte vis krenker den territorielle integriteten til Ecuadors ambassade i London, heter det i en uttalelse fra ALBA, alliansen av venstreorienterte land i Latin-Amerika.

ALBA består foruten Ecuador av Bolivia, Cuba, Venezuela, Nicaragua og flere små karibiske øystater.

Uttalelsen ble lest opp av Ecuadors utenriksminister Nicolas Maduro lørdag.

- Hvem tror dem at de har med å gjøre? De forstår ikke at landene i Latin-Amerika er suverene og frie. Vi vil ikke tolerere denne typen innblanding eller kolonisme, sa presidenten i Ecuador, Rafael Correa, på en pressekonferanse lørdag.

Regional støtte Ecuador har søndag sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR) for å samle regional støtte i den diplomatiske striden med britene.

UNASUR består foruten Ecuador av Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Colombia, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay og Venezuela, og møtet finner sted i Ecuadors største by Guayaquil.

Striden skal også diskuteres under et møte i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i Washington 24. august, noe som skjer til protester fra USA.

Nektes fritt leide Ecuador innvilget denne uka politisk asyl til Assange, som har søkt tilflukt i landets ambassade i London.

Britiske myndigheter nekter å gi 41-åringen fritt leide og fastholder at han vil bli pågrepet når han forlater ambassaden.

Assange er mistenkt for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, og britisk høyesterett har fastslått at han skal utleveres.

KAOS: Det stormer rundt Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange om dagen. Foto: Reuters
KAOS: Det stormer rundt Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange om dagen. Foto: Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media