<strong>VÅT OPPLEVELSE:</strong> Den tidligere offiseren Ed Stafford (34) er endelig ved veis ende - etter 859 dager langs Amazonaselva. Foto: KEITH DUCATEL/SCANPIX
VÅT OPPLEVELSE: Den tidligere offiseren Ed Stafford (34) er endelig ved veis ende - etter 859 dager langs Amazonaselva. Foto: KEITH DUCATEL/SCANPIX Vis mer

Ed (34) har gått Amazonas på langs

Er blitt tatt til fange av indianere og har kjempet mot slanger og parasitter. Blant annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): En gang utpå dagen i dag forventes britiske Ed Stafford (34) å nå kysten ved brasilianske Belem. Lykkes han med det, vil han ha vært den første som har gått Amazonaselva på langs.

Han har tilbakelagt en strekning på ca. 6400 km på ca. 2 1/2 år. I løpet av turen har han måttet hanskes med alt fra 5,5 m lange kaimaner (alligatorliknende krypdyr, red.anm.) til gigantiske anakondaslanger og moskitoer. Samt sykdom, matmangel og fiendtlig innstilte indianere.

For å nevne noe. Hele tida har han hatt en 20 kilos sekk på ryggen.

Kollapset - Den mentale og fysiske slitasjen har vært det mest slitsomme, sier den tidligere hæroffiseren til BBC News.

Ifølge bloggen sin kollapset han i veikanten seinest i går - men var på beina igjen etter tre timers søvn på et lokalt motell, og håper altså å fullføre turen i dag, etter rekordforsøkets lengste etappe på 85 km.

Turen startet for 859 dager siden på Mismifjellet i Peru. Den gang hadde Ed følge av vennen Luke Collyer (34) - men etter to måneder ble de to uvenner fordi Collyer fikk tilsendt en iPod (!), og Ed måtte finne seg en ny partner. De siste to åra har peruanske Gadiel «Che» Sanchez Rivera (31) gått ved hans side.

De to har vært på farten hver bidige dag, og turen har tatt dem gjennom Peru, Colombia og Brasil. Kostholdet har stort sett bestått av pirajaer, ris og bønner.

Eventyrlyst Selv om Ed gjentatte ganger har kritisert regnskogødeleggelsene han har sett på sin vei, innrømmer han at hovedmotivasjonen for turen rett og slett er god gammeldags eventyrlyst.

- Hvis dette ikke var et egoistisk guttedrømeventyr, tror jeg ikke det ville funket. Jeg gjør det fordi ingen har gjort det før, sier han til AP.

Ifølge hjemmesida er en av Eds store inspirasjonskilder Børge Ousland, som «har satt seg og oppnådd eksepsjonelle mål».

Ekspedisjonen har kostet rundt 700 000 kroner, som hovedsakelig er stilt til rådighet av sponsorer.

Amazonaselva

• Verdens største elv målt ut fra nedslagsfelt og vannføring.

• Kriteriene for måling av elvas lengde er noe omstridt. De fleste er imidlertid enige om at Amazonas er verdens nest lengste elv (etter Nilen).

Kilde: Store norske leksikon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer