Edderkoppen i hatets nettverk

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Her er mannen som ifølge antifascistene styrer det nasjonalistiske nettverket i Skandinavia. Nordmannen Erik Blücher, også kjent som Erik Nilsen, har gjennom 25 år befestet sin posisjon som en leder i miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er Blüchers plateselskap og organisasjon i søkelyset etter bombeattentatet mot en svensk journalist.

Den kjente norske nasjonalisten er en av flere som er i politiets søkelys etter bombeattentatet mot en svensk journalist forrige mandag. Blücher skal ha tapt millionbeløp etter at journalisten avslørte produksjonslokalene for svensk hat-musikk i Italia.

- Jeg kan bekrefte at Blücher tilhører et av miljøene som granskes i forbindelse med bilbomben. Etterforskningen er imidlertid fortsatt svært åpen. Vi har ingen sikre spor verken mot ham eller andre, sier Bruno Järlestad i Stockholmspolisen.

Dominerer

Erik Blücher er den dominerende aktøren på salg og produksjon av hat-musikk, eller viking-musikk, som nasjonalistene selv kaller det. Hans selskap, Ragnarock Records, skal ha en årlig omsetning på rundt fem millioner svenske kroner.

Etter at journalistparet Peter Karlsson og Katarina Larsson sammen med Expressen fikk stoppet produksjonen ved en fabrikk i Sverige, har Blücher stått uten mulighet til å få trykt og produsert plater. Fabrikken i Italia var det eneste stedet i Europa hvor nasjonalistene kunne trykke plater i stort opplag.

Salg og produksjon av hat-musikk er nasjonalistenes viktigste inntektskilde, og er samtidig en svært betydningsfull propagandakanal.

Tapte millioner

De to svenske plateselskapene Norrlands Skivbolag og Blüchers Ragnarock Records hadde skrevet kontrakt med den italienske fabrikken om produksjon av flere titalls tusen CD-plater.

Kilder med kontakter i det nasjonalistiske miljøet sier til Dagbladet at Ragnarock Records alene har tapt rundt en million kroner på avsløringen. Nå produseres hat-musikk i mindre skala på små hjemmestudioer rundt om i Skandinavia.

De samme kildene hevder overfor Dagbladet at et av produksjonslokalene er i Norge.

Platene distribueres i Norge gjennom to postordreselskap på Østlandet. Selskapene markedsfører seg på Internett og gjennom annonser i nasjonalistiske tidsskrift, det mest kjente er Fritt Forum, som har adresse i nærheten av Jessheim.

Konsert i Norge

I Sverige er det to hovedorganisasjoner for nasjonalister. Ifølge kilder i det antifacistiske miljøet leder Erik Blücher den største av dem gjennom paraplyorganisasjonen Blood & Honour Scandinavia.

Tidligere var dette en løs samleorganisasjon, men den skal nå være i ferd med å feste grep om miljøet. Organisasjonen skal ha kontroll over Nationalsocialistisk Front (NSF) samt to underorganisasjoner i Norge og Danmark. Til sammen skal Blood & Honour ha rundt 600 medlemmer og sympatisører i Skandinavia.

Blood & Honour var representert under en nasjonalistkonsert i Råde skytterhus i februar. Lokalene var ifølge Dagbladets kilder innleid av en kjent nasjonalist under dekke av å feire en 40-årsdag. Nasjonalister fra Danmark, Sverige og Danmark var samlet, mye blant annet for å høre på kveldens hovedtaler Erik Blücher.

Mens miljøet i Sverige har vokst seg stort, er det foreløpig liten sannsynlighet for at en kan få en tilsvarende effekt i Norge. For øyeblikket skal det være rundt 50 aktive nasjonalister i Norge, med hovedsete i østlandsområdet. Det er imidlertid mye som tyder på at kontakten mellom organisasjonene i Sverige og Norge er relativt god.

Internett er blitt den store revolusjonen og kontaktplassen for nasjonalister. Flere av de svenske organisasjonene med personer som er i politiets søkelys i forbindelse med bilbomben og politidrapene i slutten av mai, har pekere til norske organisasjoner og publikasjoner på sine hjemmesider. Både i Sverige og Danmark er norske nasjonalister blitt arrestert under konserter og treff i tilknytning til det nasjonalistiske miljøet.

Dårlig lederskap

Ifølge antifascister er lederskapet den store forskjellen på det norske og det svenske miljøet. Det svenske skal også være mer lukket og vanskelig å trenge seg inn i.

Svensk politi vedgår at de ikke tidlig nok så faresignalene med den økende mobiliseringen i det nasjonalistiske miljøet.

Tre grove attentat mot politi og presse gjør at broderfolket nå er nødt til problemet på alvor.

Politiet er sikre på at organisasjonene over tid har bevæpnet seg. I områdene rundt Gamla Stan i Stockholm og Karlskrona i Sør-Sverige er nasjonalistene spesielt synlige. Ifølge sikkerhetspolitiet Säpo holder de til stadighet kontroll med rundt 600 nasjonalister - 20 av disse regnes som særskilt farlige.

Erik Blücher regnes ifølge Dagbladets kilder ikke som en av de særskilt farlige, men han har mye makt i kraft av sin posisjon i Blood & Honour og Ragnarock Records.

- De etablerte lederne har en hær av løpegutter. I praksis kan Blücher få utført hvilken som helst handling, sier en kilde til Dagbladet.

GJEMMER SEG:</B> Erik Blücher liker ikke offentlighetens lys. Men av og til viser han seg fram.