MINDRE SOSIAL KONTAKT: Etter at fasttelefonen ble borte har Edel Enger mindre sosial kontakt gjennom telefonsamtaler. Hun sliter med å bruke mobiltelefon. Foto: Ole Ludvig Rosenborg/Totens Blad
MINDRE SOSIAL KONTAKT: Etter at fasttelefonen ble borte har Edel Enger mindre sosial kontakt gjennom telefonsamtaler. Hun sliter med å bruke mobiltelefon. Foto: Ole Ludvig Rosenborg/Totens BladVis mer

Sliter med moderne mobiltelefon:

Edel (86) er fratatt fasttelefonen. - Jeg føler det er litt vondt

Telenor har startet arbeidet med å fase ut fasttelefonen.

Edel Enger (86) bor på Årvoll gård, noen kilometer fra Raufoss. Hun savner fasttelefonen som gjorde det mulig for henne å ringe til venner.

- Det er nesten helt slutt på å ringe bare for å prate litt. Jeg føler at det er litt vondt, sier hun til Totens Blad.

Overfor Dagbladet forklarer sønnen hennes, Leif Johan Enger, at moren savner fasttelefonen. Hendene hennes skjelver og hun sliter med å treffe de små tastene på mobiltelefonen hun har fått.

- Hun klarte å bruke fasttelefonen, men det går dårlig med mobiltelefonen. Tidligere hadde hun daglige samtaler med gamle venninner og andre i familien, men det er mer eller mindre borte nå. Det er klart hun har fått et dårligere sosialt liv etter at fasttelefonen ble borte, sier Leif Johan Enger.

1. august i år ble fasttelefonen hennes død. En innkjøring med mye trafikk av store anleggsmaskiner krevde at stolpene på begge sider måtte byttes ut. Telenor kunne ikke forsvare kostnadene med å erstatte stolpene.

- Faser ut kobbernettet

I tillegg har Telenor startet arbeidet med å fase ut fasttelefon og kobbernettet. Årvoll Gård ligger fire til fem kilometer fra Raufoss og Telenor har forklart at det blir for dyrt å tilby fiber til Edel Enger.

Dermed sitter hun der med en mobiltelefon som hun har store problemer med å ta i bruk.

- Hun har fått tilbud fra oss om en mobiltelefon som likner på en gammeldags telefon, men hun har ikke respondert på dette. Av erfaring ser vi at i aldersgruppen over 80 år klarer de fleste overgangen til mobiltelefonen helt fint, mens andre sliter eller er redde for å ta i bruk mobiltelefon, sier moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen i Telenor Norge til Dagbladet.

- Ingen planer

Han forklarer at det er langt mellom husene der Edel Enger bor, og at det foreløpig ikke finnes planer for å legge opp fiber der.

Vi faser ut kobbernettet gradvis uten at vi har satt en sluttdato for dette arbeidet. I dag har Telenor 225 000 privatabonnenter på fasttelefon, noe som er nedgang på 20 prosent det siste året. Telenor ønsker å investere i fiber- og mobilutbygging i stedet for å reinvestere i det gamle kobbernettet.

- For å kunne forsvare utbygging av fibernettet i området der Edel Enger bor, må det finansieres gjennom et spleiselag mellom kommunen og Telenor eller en annen teleoperatør, sier Arne Quist Christensen.

- Vi bor utenfor asfaltkanten

- Det kommer nok fiber til denne gården etter hvert, men det kan ta litt tid. Kanskje om ett år eller halvannet, sier Arne Quist Christensen.

Leif Johan Enger sier han ikke har hørt om et tilbud om enklere mobiltelefon.

- Kanskje det har oppstått en misforståelse som vi kan gjøre noe med, men jeg forstår jo at dette også har med penger å gjøre. Vi som er gardbrukere bor litt utenfor asfaltkanten, og da blir det vanskelig og litt mer kostbart å betjene oss med skikkelig nettverk, sier Leif Johan Enger.

Edel Enger har trygghetsalarm, og den virker slik at hun kan få hjelp om ulykken er ute.