GAUPE-MÅLTID: Edgar Dromnes og sønnen Geir, ble vitne til spesielle scener - ti meter fra husveggen. Video: Geir Dromnes / Foto: Edgar Dromnes/viltkamera. Vis mer

Gaupe drepte rådyr utenfor husveggen:

Edgar kunne nesten ikke tro hva som foregikk rett foran husveggen: - Nei, jeg ble ikke skremt

Edgar Dromnes hørte et uvanlig brøl grytidlig om morgenen, så dukket det opp et kadaver i hagen, før familiens katt forsvant. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig om morgenen 1. påskedag hørte Edgar Dromnes et ukjent brøl fra utsiden av huset i Rindalsskogen i Møre og Romsdal, skriver Trollheimsporten, som først omtalte saken.

Da Dromnes tittet ut av døra så han en skygge av et dyr som forsvant oppover skogen.

- Ved det første glimtet så var jeg ikke sikker på at det var gaupe, men det ble helt klart seinere, sier han til Dagbladet.

Bare minutter tidligere hadde han observert en rådyrsbukk som spiste gress utenfor vinduet, men da sønnen skulle ut for å lufte hunden ble de raskt oppmerskomme på et dødt dyr på bakken.

- Der lå rådyrbukken, drept og delvis nedgravd av gaupa. Hun hadde hatt over gress, granbar og litt forskjellig, sier Dromnes til Adresseavisen.

Familien hadde hørt om flere observasjoner av gaupe og gaupespor i området, og satte opp viltkamera ved det døde rådyret i håp om å fange rovdyret på film. Det tok ikke lang tid før de lyktes.

- Ble ikke skremt

Foto: Edgar Dromnes
Foto: Edgar Dromnes Vis mer

Trollheimsporten skriver at gaupa holdt til så nær huset at familien kunne følge med på bevegelsene fra stuevinduet. Der holdt den til i flere dager, helt til rådyret var fortært. Dromnes sier at han ikke ble skremt av å leve så nærme gaupa.

- Den holdt til rett utenfor huset. Det var ikke mer enn ti meter unna husveggen. Men nei, jeg ble ikke skremt, sier han.

Fryktet at katten var drept

Dromnes-familien har det siste året ofte hatt besøk av en rådyrfamilie utenfor huset sitt, men etter gaupeangrepet var de langt mer forsiktige.

- Det var først 24. april de kom tilbake. De var sky og forsiktige da, sier Dromnes til Adressa.

Dromnes sier til Dagbladet at familiens katt forsvant omtrent samtidig som gaupa dukket opp.

- Katta var borte i over to døgn. Vi trodde jo at hun hadde blitt tatt av gaupa, men hun var vel bare skremt. Da hun til slutt kom tilbake så haltet hun på det ene beinet. Det er ikke godt å si hva som har skjedd, men hun kan nok ha blitt slått av en labb eller noe. Nå ligger katta i sofaen og vasker seg.

Usikker på hvor gaupa kommer fra

Øyvind Holte, som er med på å kartlegge gaupeaktivitet i Surnadal, sier til Trollheimsporten at det ikke er ofte det blir observert gaupe i Rindal. Men alle gauper har ulikt mønster i pelsen og kan derfor identifiseres fra bilder, forklarer han.

- Siden gaupa i Rindal ser ut til å være et ungdyr er det ikke sikkert at den har vært fotografert tidligere. Denne gaupa kan være fra ei familiegruppe som ikke er kjent. Men den kan også har kommet fra for eksempel Hemne eller Orkdal, sier Holte.

Dromnes sier til Dagbladet at han selv har observert gaupe en gang tidligere i sitt liv, da han så et dyr som løp over veien.

- Men det er minst ti år siden. Nå har vi fått høre at gaupa som besøkte oss trolig har tatt et nytt kadaver lenger inn i dalen, så den kommer nok ikke tilbake med det første, sier Dromnes til Dagbladet.

GLAD I VANN: Sverre Jørgen Romsdal og sønnen Kenneth var ute og fisket ved Jorra i Altaelva, da en gaupe plutselig kom ut av skogen og la på svøm. Video: Sverre Jørgen Romsdal Vis mer