Edward (14) redd for å ringe hjem etter å ha drevet på havet i 55 døgn

Fryktet kjeft for å ha tjuvlånt båt.

VAR REDD FOR Å RINGE:  Edward Nasau (14) er fortsatt sliten etter 55 å ha drevet rundt på Stillehavet i en 3,5 meter lang båt i 55 døgn. Her er han på sykehuset i Suva, hovedstaden på Fiji. Foto: AP Photo/ Pita Ligaiula/Scanpix
VAR REDD FOR Å RINGE: Edward Nasau (14) er fortsatt sliten etter 55 å ha drevet rundt på Stillehavet i en 3,5 meter lang båt i 55 døgn. Her er han på sykehuset i Suva, hovedstaden på Fiji. Foto: AP Photo/ Pita Ligaiula/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg takker Gud for at han holdt oss i live. Vi trodde vi kom til å dø.

Det forteller Etueni Nasau (14), også kalt Edward, til AP fra en sykeseng på Fiji.

På onsdag ble han og hans to fettere Samuel Pelesa (15) og Filo Filo (15)  plukket opp av en newzealandsk fiskebåt etter å ha drevet rundt på Stillehavet i minst 55 dager.

De tre hardhausene har overlevd tross alle odds, og er allerede i overraskende god form. 14-åringen behandles fortsatt for dehydrering, feilernæring og solbrenthet, mens de to fetterne hans ble skrevet ut etter under ett døgn på sykehus.

Spiste flyvefisk Guttene skulle bare ta en liten tur utenfor stillehavsøya Tokelau der de bor, da de gikk tom for bensin og den 3,5 meter lange båten begynte å drive, forteller Nasau.

Kokosnøttene de hadde med seg som niste, ble snart spist opp. Flyvefisk ble redningen for guttene.

- Vi spiste flyvefisk. Veldig små fisk på litt over 10 centimeter som hoppet opp i båten våre, forteller han. Også en fugl klarte de å fange. - Fuglen satte seg på båten vår og fetteren min fikk tak i den med hendene. Guttene dro av fjærene og spiste kjøttet rått. Mye mat ble det allikevel ikke.

- Da vi ble reddet tror jeg ikke vi hadde spist siden uka før, forteller 14-åringen.

Holdt på å kullsegle
Vann skaffet de seg ved å fange opp regn med en presenning på båten. Den siste tida hadde det derimot ikke regnet. I desperasjon hadde tenåringene begynt å drikke saltvann. Også vind og vær utgjorde en trussel. Mange netter måtte de kaste seg ned på bunnen av båten og bruke vekta si for å hindre båten i å kullseile under kraftige regnstormer, forteller 14-åringen.

En natt så de lyset fra en båt i det fjerne. Uten lys var det likevel ingen måte de kunne få kontakt med dem.

- Det var for langt unna. Det var ikke mulig for dem om bord å se oss,  så vi satte oss bare ned og så på det, forteller Nasau.

Redd for å ringe hjem Så omsider, etter at de hadde vært på sjøen i minst 55 dager, dukket de opp rett foran baugen på den newzealandske tunfiskbåten San Nikurna. Guttene hadde da drevet 1300 kilometer fra hjemmet på Tokelau.

- Vi la oss på siden av dem og spurte om de trengte hjelp. Svaret var et ekstatisk «Ja!», forteller styrmann Tai Fredricsen til BBC.

På Tokelau trodde alle at guttene var omkommet. En omfattende leteaksjon som var blitt satt i gang da de forsvant var for lengst avsluttet. I landsbyen deres hadde de til og med avholdt tradisjonelle sørgeseremonier.

Gleden var stor da guttene ringte hjem fra en satellittelefon på tunfiskbåten. Tenåringene hadde imidlertid vært litt nervøse for å ringe. De fryktet trøbbel etter å ha tyvlånt båten fra en slektning. I stedet ble de møtt med jubel.

- Dette er et mirakel. Hele landsbyen ble svært oppspilt, og gråt og sang og klemte hverandre i gatene. Alle ropte og skrek ut de gode nyhetene, sier Filos far, Tanu Filo, til newzealandsk radio.

HJELPES I LAND:  Her hjelpes en av guttene i land på Fuji etter over 55 døgn på havet. Foto: AP Photo/ Pita Ligaiula/Scanpix
HJELPES I LAND: Her hjelpes en av guttene i land på Fuji etter over 55 døgn på havet. Foto: AP Photo/ Pita Ligaiula/Scanpix Vis mer