Edward (29) er varsleren bak overvåkningsskandalen

Tidligere CIA-ansatt sto fram i kveld. Forteller hvordan han kopierte de topphemmelige NSA-dokumentene og om flukten til Hongkong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Avisa The Guardian har sammen med Washington Post denne uka avslørt flere helt ukjente og hemmeligstemplede etterretningsprogrammer knyttet til National Security Agency (NSA).

Avisartiklene har ført til en av de største offentlige debattene om overvåkning og personvern i USA og Storbritannia noensinne.

President Barack Obama har fordømt lekkasjene og varslet i helga FBI-jakt på kilden bak den detaljerte innside-informasjonen. Samtidig har sentrale kongresspolitikere gjort det klart at den eller de som står bak må straffeforfølges.

Men i kveld står varsleren selv fram i The Guardian.

Kilden er 29 år gamle Edward Snowden, en tidligere CIA-ansatt som i dag jobber i selskapet Booz Allen Hamilton, en sikkerhetsklarert «underleverandør» for NSA på Hawaii.

- Mitt eneste motiv er å informere folk om hva som blir gjort i deres navn og hva som blir gjort mot dem, sier Snowden til The Guardian.

Han mener National Security Agency prøver å samle hver eneste samtale og all internettkommunikasjon i hele verden i den gigantiske etterretningsorganisasjonens systemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer