Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Edward (29) er varsleren bak overvåkningsskandalen

Tidligere CIA-ansatt sto fram i kveld. Forteller hvordan han kopierte de topphemmelige NSA-dokumentene og om flukten til Hongkong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avisa The Guardian har sammen med Washington Post denne uka avslørt flere helt ukjente og hemmeligstemplede etterretningsprogrammer knyttet til National Security Agency (NSA).

Avisartiklene har ført til en av de største offentlige debattene om overvåkning og personvern i USA og Storbritannia noensinne.

President Barack Obama har fordømt lekkasjene og varslet i helga FBI-jakt på kilden bak den detaljerte innside-informasjonen. Samtidig har sentrale kongresspolitikere gjort det klart at den eller de som står bak må straffeforfølges.

Men i kveld står varsleren selv fram i The Guardian.

Kilden er 29 år gamle Edward Snowden, en tidligere CIA-ansatt som i dag jobber i selskapet Booz Allen Hamilton, en sikkerhetsklarert «underleverandør» for NSA på Hawaii.

- Mitt eneste motiv er å informere folk om hva som blir gjort i deres navn og hva som blir gjort mot dem, sier Snowden til The Guardian.

Han mener National Security Agency prøver å samle hver eneste samtale og all internettkommunikasjon i hele verden i den gigantiske etterretningsorganisasjonens systemer.

- Jeg vil ikke leve i et samfunn som gjør slike ting. Jeg vil ikke leve i en verden der alt jeg gjør og alt jeg sier blir lagret. Det er ikke noe jeg kan støtte, sier Snowden.

- Kopierte dokumentene i mai - Jeg forstår at jeg nå kommer til å få svi for det jeg har gjort. Men jeg kommer til å være tilfreds med at hemmelig lovgivning, manglende likhet for loven og den uimotståelige utøvende makta som styrer den verden jeg elsker - nå blir avslørt i hvert fall i et øyeblikk, fortsetter varsleren.

29-åringen har blitt intervjuet av avisa gjennom flere dager. De konkrete forberedelsene til lekkasjen skal ha pågått i tre uker, blant annet ved at Snowden har kopiert NSA-dokumenter på sikkerhetstjenestens kontor på Hawaii.

Så fortalte han sin overordnede i NSA at han kom til å være borte fra jobb «i et par uker» for å få behandling for epilepsi. 20. mai reiste han i all hemmelighet til Hongkong, nøye valgt for å forsøke å unngå amerikanske myndigheter når navnet hans nå blir kjent.

I Hongkong har han tilbrakt praktisk talt all tid inne på et hotellrom, der han har dyttet sengeputer rundt døra for å unngå at noen lytter på ham og brukt laptopen under en tøyduk for å unngå at eventuelle skjulte kameraer filmer passordene hans.

I dag innser amerikaneren at han kanskje aldri får se hjemlandet igjen og at han må leve i konstant frykt for verre konsekvenser.

- Ja, jeg kan få folk etter meg fra CIA eller en hvilken som helst av deres medhjelpere. De jobber tett med en rekke land. Eller de kan betale triadene (kinesisk mafia, red. anm.) for å gjøre jobben, sier Snowden.

29-åringen forteller at han fra starten av likevel planla å stå fram.

- Jeg har ikke hatt noen intensjon om å gjemme meg, siden jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt.

- Desillusjonert etter Sveits-opphold Snowden sier til The Guardian at skepsisen hans til de amerikanske etterretningstjenestens arbeid skjøt fart i 2007, da han var stasjonert av CIA i Geneve med ansvar for tjenestens IT-sikkerhet i byen. A

29-åringen hevder at han fikk høre om en bestemt operasjon der CIA-agenter forsøkte å rekruttere en sveitsisk bankansatt for at han skulle lekke hemmelig kontoinformasjon. En agent som jobbet udner falsk identitet skal ha skjenket bankmannen full, før de overtalte ham til å kjøre bil hjem. Da han ble arrestert for fyllekjøringen, trådte agenten inn med sin «hjelp» og skal ha lyktes med å verve ham.

- Mye av det jeg så i Geneve gjorde meg virkelig desillusjonert over hvorden mine myndigheter fungerer og hva slags påvirkning de har på verden, sier varsleren.

Allerede da skal han ha vurdert å lekke graderte dokumenter, men slo det fra seg i frykt for å sette mennesker i fare. Samtidig ga Barack Obamaas valgseier i 2008 ham tro på en endring til det bedre. Men utstasjonert på et NSA-anlegg på en militærbase i Japan, ble han vitne til at det ikke skjedde, mener Snowden.

- Jeg så på mens Obama utvidet nettopp den politikken jeg trodde han skulle bremse. Jeg hardnet til, sier han.

Les hele intervjuet hos The Guardian.

Nett- og teleovervåkning Det slo ned som en bombe i den amerikanske offentligheten da det fredag kveld ble kjent at det gigantiske amerikanske «avlyttingsbyrået» NSA i 2007 opprettet et topphemmelig overvåkningssystem - PRISM - for å kunne snoke dypere i både pågående kommunikasjon og lagret informasjon knyttet til utenlandske brukere av tjenester hos Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo og Skype.

De oppsiktsvekkende opplysningene om Prism-systemet ble kjent bare én dag etter at The Guardian avslørte at en hemmelig rettslig kjennelse gir NSA daglig tilgang til trafikkdataene til millioner av kunder hos telefonselskapet Verizon.

Slik har overvåkerne uhindret innsyn i hvem som ringer hvem, når, hvor lenge og hvor brukerne befant seg da de snakket sammen.

De to avsløringene har blant annet ført til at ytterligere opplysninger har kommet fram om hvilke selskaper som samarbeider direkte med etterretningstjeneste med å utlevere data om kundene sine i stor skala.

SAMVITTIGHETSGRUNNER: Dette er forsida til morgendagens utgave av The Guardian.
SAMVITTIGHETSGRUNNER: Dette er forsida til morgendagens utgave av The Guardian. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media