Edward Snowden går med på utlevering til USA på én betingelse

Krever rettferdig rettssak.

ÅPNER FOR UTLEVERING: Edward Snowden sier ifølge NTB at han i en nettsamtale fra Russland har gått med på å la seg utlevere til USA dersom den amerikanske regjeringa går med på å gi ham en rettferdig rettssak. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix
ÅPNER FOR UTLEVERING: Edward Snowden sier ifølge NTB at han i en nettsamtale fra Russland har gått med på å la seg utlevere til USA dersom den amerikanske regjeringa går med på å gi ham en rettferdig rettssak. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Edward Snowden sier ifølge NTB at han i en nettsamtale fra Russland har gått med på å la seg utlevere til USA dersom den amerikanske regjeringa går med på å gi ham en rettferdig rettssak.

ABC News skriver at kunngjøringen kom da Snowden adresserte en gruppe tilhengere på et møte i New Hampshire natt til søndag norsk tid.Snowden, som tidligere arbeidet for Den amerikanske sikkerhetsetaten (NSA) lekket i 2013 en rekke hemmeligstemplede dokumenter om USAs avlyttingsprogrammer. Han kontaktet journalistene Glenn Greenwald, Laura Poitras og Ewen MacAskill, og kort tid senere sto det artikler om avlyttingen i The Guardian og The Washington Post. Videre avsløringer kom blant annet i tyske Der Spiegel og New York Times.

Han rømte deretter landet. Nå bor han i Russland, et land som selv anklages for å drive omfattende overvåkning.  

På tross av det, mener Snowden mener det ikke er hyklersk av ham å kritisere amerikanske myndigheter.

- Min første plikt er å fikse mitt eget land før jeg prøver å løse problemene i resten av verden. Vi må få ryddet opp i eget hus først, skal han ha sagt foran hundrevis av tilhørere i går, ifølge New Hampshire Union Leader. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer