ÅPNER FOR UTLEVERING: Edward Snowden sier ifølge NTB at han i en nettsamtale fra Russland har gått med på å la seg utlevere til USA dersom den amerikanske regjeringa går med på å gi ham en rettferdig rettssak. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB Scanpix
ÅPNER FOR UTLEVERING: Edward Snowden sier ifølge NTB at han i en nettsamtale fra Russland har gått med på å la seg utlevere til USA dersom den amerikanske regjeringa går med på å gi ham en rettferdig rettssak. Foto: REUTERS/Andrew Kelly/NTB ScanpixVis mer

Edward Snowden går med på utlevering til USA på én betingelse

Krever rettferdig rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden sier ifølge NTB at han i en nettsamtale fra Russland har gått med på å la seg utlevere til USA dersom den amerikanske regjeringa går med på å gi ham en rettferdig rettssak.

ABC News skriver at kunngjøringen kom da Snowden adresserte en gruppe tilhengere på et møte i New Hampshire natt til søndag norsk tid.

Snowden, som tidligere arbeidet for Den amerikanske sikkerhetsetaten (NSA) lekket i 2013 en rekke hemmeligstemplede dokumenter om USAs avlyttingsprogrammer. Han kontaktet journalistene Glenn Greenwald, Laura Poitras og Ewen MacAskill, og kort tid senere sto det artikler om avlyttingen i The Guardian og The Washington Post. Videre avsløringer kom blant annet i tyske Der Spiegel og New York Times.

Han rømte deretter landet. Nå bor han i Russland, et land som selv anklages for å drive omfattende overvåkning.  

På tross av det, mener Snowden mener det ikke er hyklersk av ham å kritisere amerikanske myndigheter.

- Min første plikt er å fikse mitt eget land før jeg prøver å løse problemene i resten av verden. Vi må få ryddet opp i eget hus først, skal han ha sagt foran hundrevis av tilhørere i går, ifølge New Hampshire Union Leader. 

Snowden har også tidligere nevnt muligheten for å komme tilbake til USA. Han har også åpnet for at han vil akseptere fengselsstraff.

I nattens kunngjøring gjorde han det altså klart at han ønsket en rettergang der han selv kan forsvare seg basert på offentlighetens interesse før en jury vil avsi endelig dom.

Dersom han blir dømt for handlingen risikerer han ifølge nyhetsbyrået Associated Press 30 år bak murene.