Edward Snowden har hisset på seg mystisk hacker

- Vil angripe alle land som vurderer å gi ham asyl.

OMSTRIDT: Den amerikanske varsleren Edward Snowden er helt for noen - forræder for andre. Hackeren «The Jester» havner i sistnevnte kategori. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / Reuters / NTB scanpix
OMSTRIDT: Den amerikanske varsleren Edward Snowden er helt for noen - forræder for andre. Hackeren «The Jester» havner i sistnevnte kategori. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En amerikansk hacker har angivelig gjennomført en rekke dataangrep mot Ecuador. Nå advarer han om at han vil gjøre det samme mot andre land som vurderer å gi Edward Snowden asyl.

- De er fiender, og dette er sånn jeg vil behandle dem, sier han til Fox News.

Hackeren kaller seg «th3J35t3r» (the Jester), og beskriver seg selv som en patriot.

På mandag kom han seg han seg angivelig inn på mailserverne til den nest største børsen i Ecuador, samt landets offisielle turistnettsted, ifølge Mother Jones.

Ikke bekreftet En talskvinne for Ecuadors turistnettsted sier at hun ikke kan bekrefte angrepet. Hennes knappe kommentar til Mother Jones er at «internett fungerte». Talspersoner fra børsen har foreløpig ikke besvart pressehenvendelser angående det påståtte dataangrepet.

Men Fox News skriver at det så ut som han tok nettsidene ned og opp igjen mens de intervjuet ham.

- Da myndighetene i Ecuador snudde og sa de ikke ville gi Snowden asyl, sa han at han ville gjenopprette nettsidene, og etter bare noen minutter fungerte de igjen, skriver de.

- Tidligere soldat «The Jester» har en av pc-ene sine utstilt på International Spy Museum i Washington, og er fra tidligere kjent for dataangrep mot Wikileaks og nettsider tilknyttet al-Qaida.

Ifølge en artikkel i Newsweek, har han også tidligere prøvd å avsløre identiteten til jihadister som prøver å rekruttere etterfølgere på nett, samt hackere tilknyttet gruppa Anonymous.

Selv om han er omtalt en rekke ganger i amerikanske medier, kjenner ingen hans virkelige identitet.

Hackeren hevder selv han tidligere har tjenestegjort i Afghanistan, men påstår at han ikke er offisielt tilknyttet noen amerikaske myndigheter.

- En forræder I et blogginnlegg publisert 26. juni, skriver han følgende om Edward Snowden, mannen som avslørte at National Security Agency (NSA) i USA drev særdeles omfattende overvåking både av egne borgere og allierte:

- Han er ingen jævla helt, som redder amerikanere fra «myndighetene» som har trengt inn i privatsfæren og brutt det fjerde grunnlovstillegget. Han er en forræder og har satt alles liv på spill.

PROFILERT HACKER: «The Jester» er omtalt i amerikanske medier en rekke ganger, men ingen kjenner hans virkelige identitet. Faksimile: Twitter
PROFILERT HACKER: «The Jester» er omtalt i amerikanske medier en rekke ganger, men ingen kjenner hans virkelige identitet. Faksimile: Twitter Vis mer

«The Jester» har heller ikke et videre positivt syn på Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

- La oss ikke glemme at Assange ikke søker asyl fordi han er en heroisk varsler. Han ønskes avhørt om en voldtektssiktelse, skriver han på bloggen.

La ut kart I en rekke innlegg på Twitter denne uka indikerte han hvordan det å hacke seg inn i brannvarslingssystemet til den ecuadorianske ambassaden kunne tvinge Assange ut av bygget.

Forlater Assange ambassaden, blir han sendt tilbake til Sverige, hvor han er under etterforskning for seksuelle overgrep.

Samtidig har han lagt ut et kart over ambassaden, hvor han har markert de trådløse nettverkene han mener Assange kan bruke.

I tillegg har han lagt ut en liste over 52 servere som tilhører venezuelanske myndigheter, hvor Snowden angivelig også har søkt om asyl.

FØLGER NØYE MED: «The Jester» kommenterer asylsøknadene til Edward Snowden hyppig. Faksimile: Twitter
FØLGER NØYE MED: «The Jester» kommenterer asylsøknadene til Edward Snowden hyppig. Faksimile: Twitter Vis mer