Edward Snowden saksøker den norske stat

Vil sikre at Norge ikke kan utlevere ham til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Edward Snowden saksøker den norske staten for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA, opplyser styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til Dagbladet.

Norsk PEN har tildelt Ossietzkyprisen for 2016 til Edward Snowden, for hans innsats for å forsvare ytringsfriheten.

Må ha avklart trygghet Norsk PEN har invitert Edward Snowden til Oslo for å motta prisen i Universitetets Aula fredag 18. november, og i en pressemelding skriver de at Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig.

- Det er helt klart at vi ikke kan invitere prisvinner Snowden uten at både vi og Snowden vet at det er trygt for ham å komme til landet. Derfor har vi ved hjelp av advokatfirmaet Schjødt stevnet staten. Vi ønsker å sikre at vi kan fortolke paragraf 5 i utleveringsloven dit hen at når motviet og bakgrunnen for Snowdens handlinger var av politisk karakter, så kan han ikke utleveres til USA, sier styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til Dagbladet.

Snowden-dokumentene har blant annet vist at NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene, Angela Merkel og over 30 andre statsledere. Og at de driver massiv innhenting av tele- og datatrafikkover hele verden. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer