Edward Snowden saksøker den norske stat

Vil sikre at Norge ikke kan utlevere ham til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Edward Snowden saksøker den norske staten for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA, opplyser styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til Dagbladet.

Norsk PEN har tildelt Ossietzkyprisen for 2016 til Edward Snowden, for hans innsats for å forsvare ytringsfriheten.

Må ha avklart trygghet Norsk PEN har invitert Edward Snowden til Oslo for å motta prisen i Universitetets Aula fredag 18. november, og i en pressemelding skriver de at Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig.

- Det er helt klart at vi ikke kan invitere prisvinner Snowden uten at både vi og Snowden vet at det er trygt for ham å komme til landet. Derfor har vi ved hjelp av advokatfirmaet Schjødt stevnet staten. Vi ønsker å sikre at vi kan fortolke paragraf 5 i utleveringsloven dit hen at når motviet og bakgrunnen for Snowdens handlinger var av politisk karakter, så kan han ikke utleveres til USA, sier styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til Dagbladet.

Snowden-dokumentene har blant annet vist at NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene, Angela Merkel og over 30 andre statsledere. Og at de driver massiv innhenting av tele- og datatrafikkover hele verden. 

Fikk norsk pris i 2015 også Det er Advokatfirmaet Schjødt som fører saken for Norsk PEN. 

- Vi bekrefter at vi på vegne av Edward Snowden og Norsk PEN har tatt ut en stenvning mot staten. Formålet med stevningen er å få fastslått rettslig at Snowden ikke kan utleveres til USA, sier Emanuel Feinberg, advokat i Schjødt til Dagbladet. 

Snowden er ettersøkt av amerikanske myndigheter for å ha lekket store mengder hemmeligstemplet informasjon, og oppholder seg for tiden i Russland hvor han er innvilget asyl. Snowden fikk Bjørnsonprisen i fjor

Norske myndigheter sa den gang at de ikke kunne garantere for Snowdens frihet hvis han landet i Norge for å motta prisen, noe som fikk blant annet SV-topp Bård Vegar Solhjell til å reagere

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer