Edward Snowden saksøker den norske stat

Vil sikre at Norge ikke kan utlevere ham til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Edward Snowden saksøker den norske staten for å få rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA, opplyser styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til Dagbladet.

Norsk PEN har tildelt Ossietzkyprisen for 2016 til Edward Snowden, for hans innsats for å forsvare ytringsfriheten.

Må ha avklart trygghet Norsk PEN har invitert Edward Snowden til Oslo for å motta prisen i Universitetets Aula fredag 18. november, og i en pressemelding skriver de at Edward Snowden har et sterkt ønske om å komme til Norge for å motta prisen personlig.

- Det er helt klart at vi ikke kan invitere prisvinner Snowden uten at både vi og Snowden vet at det er trygt for ham å komme til landet. Derfor har vi ved hjelp av advokatfirmaet Schjødt stevnet staten. Vi ønsker å sikre at vi kan fortolke paragraf 5 i utleveringsloven dit hen at når motviet og bakgrunnen for Snowdens handlinger var av politisk karakter, så kan han ikke utleveres til USA, sier styreleder i Norsk PEN, William Nygaard, til Dagbladet.

Snowden-dokumentene har blant annet vist at NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene, Angela Merkel og over 30 andre statsledere. Og at de driver massiv innhenting av tele- og datatrafikkover hele verden. 

Fikk norsk pris i 2015 også Det er Advokatfirmaet Schjødt som fører saken for Norsk PEN. 

- Vi bekrefter at vi på vegne av Edward Snowden og Norsk PEN har tatt ut en stenvning mot staten. Formålet med stevningen er å få fastslått rettslig at Snowden ikke kan utleveres til USA, sier Emanuel Feinberg, advokat i Schjødt til Dagbladet. 

Snowden er ettersøkt av amerikanske myndigheter for å ha lekket store mengder hemmeligstemplet informasjon, og oppholder seg for tiden i Russland hvor han er innvilget asyl. Snowden fikk Bjørnsonprisen i fjor

Norske myndigheter sa den gang at de ikke kunne garantere for Snowdens frihet hvis han landet i Norge for å motta prisen, noe som fikk blant annet SV-topp Bård Vegar Solhjell til å reagere

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer