Edward Snowden tildeles Ossietzky-prisen

Den norske PEN-klubben vil forsøke å få ham til Norge.

PRISVINNER: Edward Snowden (32), her under et intervju med svenske Dagens Nyheter i Russland. Foto: Lotta Härdelin / Dagens Nyheter / NTB Scanpix
PRISVINNER: Edward Snowden (32), her under et intervju med svenske Dagens Nyheter i Russland. Foto: Lotta Härdelin / Dagens Nyheter / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Varsleren Edward Snowden tildeles årets Ossietzky-pris for sin innsats for ytringsfriheten Den norske PEN-klubben vil forsøke å få prismottakeren til Norge i november.

Prisen skal deles ut i Universitetets aula 18. november

- Edward Snowdens avsløringer representerer en av de viktigste begivenhetene i internasjonal politikk i de seinere årene og en alvorlig legitimitetskrise i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Dessuten markerer avsløringene et brudd med tilliten til Internetts nøytralitet, skriver Norsk PEN i en pressemelding.

Her påpekes det at Snowden har forsaket privatliv og karriere for å varsle om amerikanske myndigheters overvåkingsvirksomhet av internasjonal tele- og datatrafikk.

- Tildelingen avdekker behov for internasjonal debatt om overvåkingens folkerettslige og nasjonale grenser, skriver Norsk PEN, som ledes av William Nygaard.

Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble Snowden tildelt den prestisjetunge Bjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer