SØSTERKJÆRLIGHET: De siste åra har Colleen O'Bara vært sammen med søsteren Edwarda hele døgnet. Her fra 59-årsdagen i mars. Foto: PRIVAT
SØSTERKJÆRLIGHET: De siste åra har Colleen O'Bara vært sammen med søsteren Edwarda hele døgnet. Her fra 59-årsdagen i mars. Foto: PRIVATVis mer

Edwarda (59) lå i koma i 42 år

- Jeg trodde hun ville våkne opp når som helst, sier søsteren til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Edwarda viste mange tegn på oppmerksomhet, og jeg trodde hun ville våkne opp når som helst, sier Colleen O'Bara til Dagbladet.

De siste åra har hun pleiet søsteren Edwarda (59), som falt i koma i 1970. Hun våknet aldri opp igjen, og innehar den uoffisielle verdensrekorden for langvarig koma - 42 år. Onsdag denne uka døde Miami-kvinnen, som av lokalmediene er døpt «Floridas sovende Snøhvit».

«Du må aldri forlate meg» Edwarda var 16 år og skoleelev da hun rett over nyttår 1970 plutselig ble dårlig. Hun ble fraktet til sykehus i all hast, men gikk inn i diabeteskoma. Før hun mistet bevissheten, sa hun til moren:

«Mamma, du må aldri forlate meg.»

Og slik ble det; i alle de 42 åra siden er hun blitt pleiet omsorgsfullt hjemme av familien. Faren Joe døde i 1976, mens moren Kaye døde i 2008. Etter det sluttet Colleen i jobben som hestetrener for å være sammen med søsteren døgnet rundt.

Hun beskriver dagen da søsteren døde:

- Jeg og Edwarda delte rom, og jeg sto opp klokka 06 for å bade henne, skifte laken og snu henne i senga. Hun var forkjølet, men denne morgenen hadde hun fått fargen tilbake i ansiktet, og jeg sa til henne at «dette kommer til å bli en fin dag». Hun ga meg et stort smil og så på meg.

Colleen forteller at hun gikk for å hente kaffe.

- Jeg kysset henne på kinnet, så lukket hun øynene.

Pustet ikke Colleens sønn kom så på besøk. Det var han som oppdaget at Edwarda ikke pustet, og ambulanse ble tilkalt. 59-åringen ble erklært død på stedet.

- Jeg trodde ikke på dem. Først da jeg så at leppene var blå, innså jeg at hun var gått bort, sier Colleen.

Hun ga aldri opp troen på at Edwarda ville våkne opp, og er overbevist om at søsteren forsto hva som foregikk rundt henne.

- Edwarda skjønte alt jeg sa, og fulgte meg med øynene, sier Colleen - som synes det er utrolig at søsteren levde så lenge.

- Hele tida har hun vært hjemme, og har ikke vært tilkoblet maskiner. I mars ville hun blitt 60 år, sier hun.

- Sammen med far og mor Colleen er sikker på at søsteren nå er et bedre sted.

- Nå er hun sammen med far og mor - men jeg skulle ønske hun ville blitt hos oss litt lenger, sier Colleen.

Edwarda O'Bara skal gravlegges i Miami førstkommende onsdag.

VILLE BLIR LEGE: Edwarda var 16 år og skoleelev da hun falt i diabeteskoma. Framtidsplanen var å bli barnelege. Foto: PRIVAT
VILLE BLIR LEGE: Edwarda var 16 år og skoleelev da hun falt i diabeteskoma. Framtidsplanen var å bli barnelege. Foto: PRIVAT Vis mer