Coronavaksine:

- Effekt først neste høst

Selv om en effektiv coronavaksine hevdes å være rett rundt hjørnet, advarer generaldirektøren i den svenske Folkhälsomyndigheten om at det vil ta lang tid før man ser effekt på smittesituasjonen.

KAN TA TID: Selv om det stadig kommer nye gladmeldinger om gode resultater fra vaksinekandidatene, advarer helsemyndighetene om at vi sannsynligvis må vente til neste høst før man ser effekten på smittespredningen. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

KAN TA TID: Selv om det stadig kommer nye gladmeldinger om gode resultater fra vaksinekandidatene, advarer helsemyndighetene om at vi sannsynligvis må vente til neste høst før man ser effekten på smittespredningen. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Vis mer
Publisert

Den siste tida har gladnyheter om vaksineeffekt kommet på løpende bånd.

Både legemiddelprodusentene AstraZeneca og Pfizer mener de kan ha en vaksine klar innen kort tid. Mandag kom også selskapet Moderna med det samme budskapet. De to sistnevnte selskapenes foreløpige resultater, viser også en effekt på omkring 95 prosent.

Men selv om en effektiv vaksine skulle være klar til å rulles ut innen kort tid, mener generaldirektør i den svenske Folkhälsomynigheten, Johan Carlson, at en effekt på smittesituasjonen tidligst vil være synlig neste høst.

- Langvarige restriksjoner

Tirsdag kunngjorde den svenske regjeringa at de har underskrevet en avtale som sikrer 4,5 million vaksinedoser fra Pfizer, skriver Aftonbladet. Fra før har Sverige, gjennom EU-direktivet, også en avtale som også som sikrer vaksinedoser fra AstraZeneca.

Totalt sett har naboene våre i øst dermed sikret seg ti millioner vaksinedoser, skriver Aftonbladet.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

Men selv om vaksinene - som ennå ikke er klare og dessuten først må godkjennes av europeiske legemiddelbyrået - skulle ha den forespeilede effekten, betyr det ikke nødvendigvis at livet vil vende tilbake til det normale med det første, advarer Carlson.

Til Aftonbladet sier direktøren i Folkhälsomyndigheten, som tilsvarer det norske Folkehelseinstituttet, at selv i en situasjon hvor hele den svenske befolkningen kan få en vaksine i løpet av 2021, vil man måtte vente helt til tidligst neste høst med å se en effekt på smittespredningen.

- Dette innebærer ikke at pandemien er over og at vi kan lette på andre restriksjoner og råd. Vi må holde ut til neste høst innen vi kommer til å kunne se store effekter på smittespredningen, sier Carlson til avisa.

Han sier videre at det er grunn til å innstille seg på at corona-anbefalingene kommer til å vedvare i lang tid.

- Målsettingen med en vaksine er å beskytte utsatte grupper og i neste omgang beskytte og verne om helsevesenet. Innen vi får effekter som har betydning for smittespredningen, kommer det til å ta lengre tid. Kanskje et år eller mer. Vi har sagt at vi må holde ut til neste høst før vi overhodet kan diskutere store effekter på smittespredningen, sier Carlson.

LEGE FORKLARER: Lege og doktorgradskandidat Ane Marie Anderson fra Oslo Universitetssykehus svarer på de ulike konspirasjonsteoriene om vaksine som florerer i ulike kanalarer på nettet. Video: Faktisk.no. Reporter: Øystein Tronsli Drabløs. Foto: Dea Hovet Vis mer

- Kan drøye utover høsten

På spørsmål om vi i Norge har et liknende estimat som Sverige, svarer assisterende helsedirektør Espen Nakstad at det fortsatt er usikkert når vi vil få vaksinert et så stort antall mennesker i Norge at viruset i praksis ikke lenger vil spre seg uten noen form for smittebegrensende tiltak, altså tilsvarende et R-tall under 1 over tid.

- Det er dette som vil være avgjørende for alle land som tilbyr vaksinasjon til befolkningen, understreker han til Dagbladet.

USIKKERT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det fortsatt er usikkert når vi kan vente oss en generell vaksinasjonseffekt i befolkningen. Foto: Vidar Ruud / NTB
USIKKERT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det fortsatt er usikkert når vi kan vente oss en generell vaksinasjonseffekt i befolkningen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

På spørsmål om hva han mener om Carlsons estimat om at vi først må komme til høsten 2021, sier Nakstad følgende:

- Dersom man legger uttalelser fra EU til grunn, vil massevaksinering først kunne starte på våren. April måned har blitt nevnt som et mulig tidspunkt, om alt går etter planen. Da er det ikke usannsynlig at det tar noen måneder å bygge immunitet. I beste fall vil immuniteten være god i befolkningen når vi kommer fram til sommeren, men det kan også drøye utover høsten, sier Nakstad.

Årsaken, forklarer han, er at det er usikkert hvor mange vaksinedoser som vil bli levert til europeiske land uke for uke utover vinteren og våren, etter at godkjennelse er gitt av det europeiske legemiddelbyrået.

Foreløpig er ingen vaksiner godkjent og flere skjær i sjøen kan dukke opp på veien innen de enkelte produksjonslinjene, advarer Nakstad.

- Jeg tror derfor det er lurt å innstille seg på at året 2021 vil bli preget av vaksinasjon og gradvis avvikling av smitteverntiltak, selv om vi ikke vet enda hvor lang tid dette vil ta, sier Nakstad til Dagbladet.

FHI: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FHI: Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Umiddelbar beskyttelse

Overlege ved FHI, Preben Aavitsland, understreker at det fortsatt er ukjent hvor mange doser vaksine vi får, når vi får dem og hvor godt de virker.

- Det primære formålet med vaksinasjon, er å beskytte dem som vaksineres. De vil altså få en umiddelbar beskyttende effekt, sier han og fortsetter:

- Skal vi klare å påvirke epidemiens forløp, må vi ha vaksiner som ikke bare beskytter mot alvorlig sykdom, men som også beskytter de vaksinerte mot å bli smittet og bli smittekilder for andre. Det håper vi vaksinene vil gjøre. Og så må mange bli vaksinert, og det avhenger av hvor raskt vi får et stort antall doser, sier Aavitsland til Dagbladet.

- Ikke slutten

I slutten av august advarte WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, mot å tro at en vaksine vil løse coronapandemien.

Han understreket at man på daværende tidspunkt ikke visste nok om potensielle vaksiners effekt på de ulike aldersgruppene, noe man for øvrig heller ikke gjør i dag, og pekte videre på den logistiske utfordringen verden står overfor dersom vi må ta i bruk ulike vaksiner.

- Jeg hører hele tida at «vaksinen vil bli slutten på pandemien». Selvfølgelig ikke! sa Klunge blant annet til nyhetsbyrået AFP og fortsatte:

- Slutten på denne pandemien er det øyeblikket vi som samfunn lærer oss å leve med dette. Det er avhengig av oss, og det er faktisk en ganske positiv melding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer