Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Remdesivir godkjent:

- Effekt på alvorlig syke

Ebolamedisinen Remdesivir kan kutte behandlingstida for svært syke coronapasienter, som ikke ligger i respirator, med ei uke.

LEGEMIDDEL: Remdesivir omtales som det mest lovende legemiddelet til behandling mot Covid-19. Foto: Ulrich Perrey / AFP / NTB Scanpix
LEGEMIDDEL: Remdesivir omtales som det mest lovende legemiddelet til behandling mot Covid-19. Foto: Ulrich Perrey / AFP / NTB Scanpix Vis mer

EU-kommisjonen godkjente fredag ettermiddag legemiddelet Remdesivir til bruk mot covid-19. Det omfatter også Norge.

Sammen med tyske myndigheter fikk det svenske Läkemedelsverket i oppgave å fatte en beslutning om bruken av legemiddelet, som egentlig er en ebolamedisin, på vegne av hele EU.

- Verdifull effekt

Klinisk forsker Paulina Tuvendal ved det svenske Läkemedelsverket forklarer til Dagbladet at godkjennelsen har basert seg på en amerikansk studie med gode resultater.

Ifølge studien viste pasientene som ble gitt medikamentet raskere bedring enn dem som fikk placebo. I alt deltok 1 063 coronapasienter i studien.

- Remdesivir har vist seg å ha en verdifull effekt på noen av de alvorlig syke coronapasientene, sier Tuvendal.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Hun forklarer at dette gjelder pasientgruppen som ikke ligger på respirator, men som er innlagt på sykehus med lungebetennelse og har behov for tilførsel av surstoff.

Ifølge Tuvendal har resultatene vist at behandlingstida på sykehus for disse pasientene kan kortes ned drastisk ved bruk av Remdesivir.

- De har blitt behandlet med legemiddelet imellom fem og ti dager, med én dose per dag. Ifølge studien reduseres behandlingstida med seks-sju dager.

Nytten overgår risikoen

Tuvendal forklarer at det stadig kommer inn flere resultater, men at de som foreligger nå er nok til å fatte en avgjørelse.

- At vi nå har valgt å godkjenne legemiddelet er primært på grunn av den amerikanske studien. Dette er en såkalt «rolling review», som betyr at vi henter inn og gjennomgår data så snart det er tilgjengelig. Men fra den amerikanske studien var det tilstrekkelig med resultater til å lande på at Remdesivir hadde en positiv nytterisiko. Altså at nytten for disse pasientene overgår risikoen.

- Har dere tro på Remdesivir som behandling for coronavirus?

- Ja, ut fra de dataene som er tilgjengelig i dag, og som vi nå har sett på sammen med andre land i Europa, har det vist god effekt for denne gruppen av pasienter.

- Det er en verdifull effekt å kutte behandlingstida på sykehus med nesten en hel uke for disse pasientene.

- Hva slags effekter er det legemiddelet gir?

- Det angriper selve viruset, og påvirker muligheten viruset har til å infisere nye celler. Dette er altså en behandling som er rettet mot viruset selv, forklarer Tuvendal.

- Grundig diskutert

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket sier til Dagbladet at EU-godkjennelsen automatisk også omfatter Norge gjennom en EU-avtale.

- Vi er forpliktet til å gi den samme godkjennelsen innen 30 dager, sier Madsen.

HAR TRUA: En av forskerne i teamet til Trump, dr. Moncef Slaoui, tror at de vil klare å produsere «noen hundre millioner» doser med vaksiner innen slutten av året. Vis mer

Han forteller at godkjennelsen er første skritt på veien, og at det videre må søkes om en markedsføringstillatelse og fastsettes en pris på legemiddelet, før det kan selges.

- Men selve godkjenningen er automatisk, forteller han.

- Har du tro på dette legemiddelet?

- Ja, absolutt. Dette er jo en felles europeisk godkjennelse, som er grundig diskutert mellom alle legemiddelverkene i Europa, sier han.

Betinget godkjennelse

Godkjennelsen om bruk til behandling av coronapasienter er betinget, forklarer Madsen.

- Det betyr at legemiddelfirmaet må levere ytterligere data til legemiddelmyndighetene for å underbygge godkjennelsen. De har fått denne betingede godkjennelsen på bakgrunn av de dataene som nå tyder på at Remdesivir forkorter sykdomsforløpet.

POSITIV: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket ser positivt på resultatene Remdesivir har gitt. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
POSITIV: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket ser positivt på resultatene Remdesivir har gitt. Foto: NIna Hansen / Dagbladet Vis mer

- Funnet er svært viktig for de landene som nå har mange smittede, og dermed mange som havner på sykehus. Da er det viktig å redusere sykdomsforløpet, slik at man har kapasitet til å behandle flere på sykehus.

USA hastegodkjente Remdesivir til bruk mot coronaviruset allerede i mai.

Onsdag skrev The Guardian at USA har kjøpt alle tilgjengelige doser av legemiddelet, som er det første som er godkjent i USA til behandling av alvorlig syke coronapasienter.

Delt marked

- Bildet er litt mer nyansert enn det The Guardian sier, mener Madsen.

Han forklarer at de landene som nå rammes hardest av denne pandemien er USA og mange lavinntektsland. Derfor har legemiddelfirmaet Gilead, som produserer Remdesivir, inngått en avtale som deler markedet i to.

- De har inngått en avtale om produksjon i India og andre land som skal kunne forsyne 127 land med Remdesivir til en lavere pris enn det høyinntektslandene får. Der er produksjonen i gang, men om det blir nok til å dekke behovet, det vet vi ikke foreløpig.

- Er det slik at det er den delen tiltenkt høyinntektsland som USA nå har forsynt seg grovt av?

- Ja. Så vidt jeg kan se, er det. Men her er det foreløpig bare oppslag i mediene, så vi må vente og se hvilke konsekvenser dette får for forsyningene til Europa, sier Madsen.

Én behandling av alvorlig syke coronapasienter koster om lag 22.700 kroner, opplyser legemiddelfirmaet Gilead, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!