Studie av coronavaksine:

Effekten avtar etter 90 dager

En fersk studie viser at det bare går tre måneder før Pfizer-vaksinen ikke er like effektiv.

DÅRLIGERE EFFEKT: En fersk studie viser at effekten av coronavaksinen til Pfizer blir svakere med tida. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
DÅRLIGERE EFFEKT: En fersk studie viser at effekten av coronavaksinen til Pfizer blir svakere med tida. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

De siste ukene har smittetallene igjen økt over store deler av verden, også i Norge, hvor store deler av befolkningen allerede har fått to doser med vaksine.

Nå viser en fersk studie, publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal, at personer som har mottatt to doser med Pfizer-vaksinen, 90 dager etter de har mottatt sin andre dose med vaksine har en større sjanse for å teste positivt for SARS-CoV-2 enn de hadde to til tre uker etter andre dose.

Årsaken til dette er at vaksineeffekten avtar med tida.

Kommunikasjonssjef i Pfizer Norge, Joachim Henriksen, skriver i en sms til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere denne saken.

- Som ventet

I studien har man gjennomgått helsedata fra personer knyttet til ett av de fire helseforetakene i Israel.

Dette er et av landene som var tidligst ute med å starte vaksineringen. Fram til 26. juli 2021 fikk mer enn 5,2 millioner israelere satt to doser med Pfizer-vaksinen.

Immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo er ikke overrasket over funnene.

- Ut ifra hva vi nå vet, er dette som vi kan forvente. Vi vet at mengden antistoff i blodet etter vaksinering når en topp noen uker etter andre dose, for deretter å falle igjen, sier immunologen til Dagbladet.

RESULTATENE: Søylene i diagrammet viser hvor mange som har fått påvist corona etter andre dose.
RESULTATENE: Søylene i diagrammet viser hvor mange som har fått påvist corona etter andre dose. Vis mer

- Solid studie

Spurkland ønsker ikke å spekulere i om denne undersøkelsen gjør det mer aktuelt at man må sette en tredje dose med Pfizer-vaksine, enn hvis man har tatt Moderna-vaksinen. Også hvis man har tatt denne vaksinen vil mengden antistoff falle etter hvert.

- Det er slik immunforsvaret fungerer vanligvis.

Immunologen mener samtidig at studien er solid, ettersom den er basert på helseregistre fra Israel.

- Israel har veldig gode helseregistre, som er noe av grunnen til at de fikk etablert samarbeid med Pfizer om rask tilgang til vaksinen i fjor høst.

Det er imidlertid svakheter ved studien, påpeker Spurkland.

- En viktig svakhet ved studien er at folk har testet seg av ulike grunner, og at noen av de grunnene er knyttet til vaksineringsstatus. Dessuten økte smittespredningen i Israel omtrent på samme tid som man begynner å se en økning i antall positive tester hos de som har vært vaksinert.

- SOM FORVENTET: Immunolog og professor Anne Spurkland, er ikke overrasket over funnene i studien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- SOM FORVENTET: Immunolog og professor Anne Spurkland, er ikke overrasket over funnene i studien. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Flere studier

Spurkland forteller videre at denne studien føyer seg inn i en serie av ulike studier, som gir kunnskap om hvor lenge en vaksine beskytter mot en infeksjon.

- Det er viktig å understreke at infeksjon ikke er det samme som sykdom. Denne studien sier ikke noe om hvor mange som er blitt syke av viruset, sier immunologen.

Hun sier også at vi tidligere aldri har kunnet følge med på virkningen av en vaksine i samme skala som det vi gjør nå.

- Hvordan bør vi møte denne studien?

- Studien underbygger at vaksine ikke gir langvarig beskyttelse mot infeksjon. For å dempe smittespredning i samfunnet, må vi alle sammen akseptere at vi i tillegg til vaksine også vil trenge andre smittebegrensende tiltak når vi ser at smitten øker igjen i samfunnet.

VIKTIG: - Det er viktig at studier kartlegger vaksine-effekten over tid, ikke minst etter andre og tredje dose, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB
VIKTIG: - Det er viktig at studier kartlegger vaksine-effekten over tid, ikke minst etter andre og tredje dose, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Taper seg jevnt over tid

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er, som Spurkland, klar på at studien ikke sier noe om vaksinens effekt mot alvorlig sykdom.

- Studiens styrke er at den har kartlagt infeksjonsutviklingen i en stor gruppe personer som alle har fått den samme mRNA-vaksinen i to doser.

Også han mener at studien har enkelte svakheter.

- Den største svakheten er at inklusjonen skjedde på bakgrunn av om personene testet seg eller ikke, og det kan være ulike terskler for å teste seg i ulike aldersgrupper. Derfor gir den ikke nødvendigvis et korrekt bilde av vaksinebeskyttelsen i ulike aldersgrupper over tid, sier Nakstad.

SØR-AFRIKA: Sam og mannen får muligens ikke feiret bryllupet sitt slik de har planlagt på grunn av virussituasjonen i Sør-Afrika. VIDEO: Privat/AP Vis mer

- I hvilken grad kaster denne studien nytt lys over hvordan vaksinene taper seg over tid?

- Studien bekrefter at effekten taper seg ganske jevnt over tid, som nok forklarer den økningen av eldre fullvaksinerte pasienter med behov for sykehusbehandling som man har sett i flere land, svarer Nakstad.

Han sier videre at studier som denne er viktige, men at man også er avhengig av studier som følger opp personer over enda lengre tid - også etter tredje dose.

- Det viktigste nå er å kartlegge den smittebegrensende effekten av vaksinene også utover 180 dager samt å se nærmere på om effekten etter tredje vaksinedose holder seg lenger. Det er selvsagt også viktig å kartlegge disse tingene dersom nye og mer smittsomme virusvarianter får fotfeste, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer