Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Effektiv ryddegutt

Navn: Sigurd Frisvold Alder: 52 Yrke: Forsvarssjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daværende generalløytnant Sigurd Frisvold ble stolt da han fikk henvendelsen om å ta over jobben som forsvarssjef. Men noen populær mann regnet han ikke med å bli etter at han ble firestjerners general og overtok ansvaret for å forvalte de ca. 25 milliardene som hvert år bevilges til landets forsvar.

Og i går la han fram sin fryktede kuttliste. Mange tradisjonsrike militærgarnisoner både i land- og sjøforsvaret blir rett og slett borte, om forsvarssjefen får det som han vil. Til sorg og forskrekkelse for mang en ordfører i småkommuner som har levd fett på Forsvarets penger.

General Frisvold har lang erfaring som yrkesmilitær. Hele sitt voksne liv har han vært iført uniform, fra befals-elevuniformen til dagens generalklær. Han har hatt stillinger på alle nivåer i Forsvaret, men har også tatt seg tid til en cand. mag.-grad fra den sivile del av verden, med fagkretsen statsvitenskap, historie og samfunnskunnskap.

Mannen er solid dekorert. Tidligere i år ble han utnevnt til Kommandør med stjerne av St. Olavs orden, og har Forsvarsmedaljen med laurbær og trestjerners Vernedyktighetsmedalje fra før. Det blir mye pynt på en bred uniformsbrystkasse av sånt.

US Marine Corps Command And Staff College har han også vært innom - og blant annet latt seg forelese av ikke ukjente Oliver North. En tøff utdannelse som kan komme godt med i den nærmeste tida, når hissige ordførere går til stormangrep.

Mannen elsker å røre på seg. Overalt han ferdes kan han oppleves joggende eller gående, iført treningstøy, og i ferd med å rense hodet for dårlige tanker. Har han problemer, løser han dem helst løpende. I tillegg leser han gjerne god krim når han vil slappe av, eller historiebøker - og biografier.

Generalen er gift og har en sønn - som til sin fars store glede har avtjent sin verneplikt uten protester. Selv vokste han opp i Kristiansund - en by helt uten militære anlegg, og gikk direkte over i befalsskolen etter endt gymnas. Siden fortsatte det bare. Til han i dag befinner seg øverst i hierarkiet. Og som sjef har han klare kjøreregler: Han skal være en synlig sjef, og en sjef som sier fra. Og motivere sine underordnede - og ikke minst gi klare signaler. Nå har han i hvert fall gitt klare signaler om Forsvarets framtid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling