Effektivisering på helsa løs

Effektivisering har vært Høybråtens mantra som helseminister. Samtidig har lovbruddene florert i helsesektoren. Ferske tall viser at nær åtte av ti institusjoner bryter loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har gått gjennom alle rapportene fra Helsetilsynet for å kartlegge lovbrudd i Helse-Norge. Avisa fant 1157 lovbrudd de tre siste åra.

Norsk Sykepleierforbund mener at regjeringens effektivisering av helsesektoren må ta hovedskylda for at Helse-Norge ikke klarer å drive innenfor lovens rammer.

-  Vi har ftret regjering og departementer med informasjon om at tidspress og ensidig fokusering på saldolinjen er farlig. Nå har altså kåtheten på effektivisering nådd så langt at de ansatte ikke klarer å opprettholde kontrollrutiner som skal sørge for at de arbeider innenfor regelverket, sier nestleder Erik Bårdseng.

Erstatning

Han forteller at lovbruddene peker i samme retning som en undersøkelse SINTEF gjorde i fjor. Der kom det fram at 77 prosent av de ansatte i landets sykehjem og 87 prosent av dem som jobber i hjemmesykepleien, mener den tjenesten de jobber i, tidvis er faglig uforsvarlig. Også Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har registrert systemsvikt i saker som har ført til erstatning.

-   Vi har ikke konkrete tall, men det er avdekket svikt i rutiner eller systemer i saker hos oss. Vi har også eksempler på at rutiner har blitt forandret etter erstatningssaker i NPE, sier informasjonssjef Torill Svoldal Stæhr i NPE til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer