EFTA sa ja til spillemonopol

Men 1. juli stenger Trond Giske alle spilleautomater - uansett om saken havner i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske regjeringens vedtak om et statlig monopol på å drive spilleautomater, er ikke i strid med EUs regelverk, har EFTA-domstolen slått fast i en kjennelse i ettermiddag, ifølge NTB.

Kulturminister Trond Giske kaller kjennelsen en seier for norsk demokrati og en seier for kampen mot spilleavhengighet.

Formelt har ikke Høyesterett avsluttet ankebehandlingen i den norske rettsprosessen om Norsk Tippings automatdrift. Satten vil i et prosessskrift oppfordre Høyesterett til så raskt som mulig å avgjøre den saken, i samsvar med EFTA-domstolens avgjørelse, sier Giske.

Dermed  har idretten, andre frivillige organisasjoner og automatbransjen fått utløst spenningen på Europas dom over det norske spillemonopolet. Men uansett hva EFTA-domstolen mener: fra 1. juli er det helt slutt med automater her i landet uansett.

Og det kan gå et år før spilleautomatene åpner igjen. Norsk Tipping trenger tid på å bli operative.

- Vi har ikke fått andre signaler enn at myndighetene kommer til å gjøre alvor av stengningen.

- Derfor har vi allerede planlagt en storaksjon fra 1. juli til alle de 6.000 butikkene som skal stenge 13.000 automater, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet til Dagbladet.no.

Maks 1500 i gevinst

 STENGER UANSETT:  Kulturminister Trond Giske stenger alle spilleautomater 1. juli i år uansett hva EFTA-domstolen mener om det norske spillemonopolet. Arkivfoto: Sara Johannessen, Scanpix.
STENGER UANSETT: Kulturminister Trond Giske stenger alle spilleautomater 1. juli i år uansett hva EFTA-domstolen mener om det norske spillemonopolet. Arkivfoto: Sara Johannessen, Scanpix. Vis mer

- De fleste av de 1.300 automatene vi kjøpte for noen år siden, ligger på lageret. Det går nok et år fra vi eventuelt får klarsignal til vi kan være i gang. Uansett blir det maks gevinst på 1.500 kroner uten bonusspil, sier informajonsdirektør Peer Jacob Svenkerud i Norsk Tipping.

Verken Lotteritilsynet eller Norsk Tipping vil blande seg bort i EFTA-domstolens kjennelse. Det er oppgaven til deres oppdragsgiver og eier staten.

Styreleder Ottar Dalset i Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund innser nå at det ikke er ulovlig for Norsk Tipping å innføre et monopol.

- Hjelper ikke spilleavhengige

- Men det er ikke klokt. Det hjelper ikke noe for de spilleavhengige, sier Dalset i en kommentar.

Tingretten ga først Norsk Automatbransjeforbund medhold i at statens monopolvedtak var ulovlig. Lagmannsretten snudde i statens favør, og Høyesterett har utsatt anken i påvente av EFTA-domstolen.

Falt 35 prosent umiddelbart

Lotteritilsynets ferske oversikt viser at det ble spilt for 22,9 milliarder kroner på norske spilleautomater i fjor. Det var en kraftig nedgang fra 2005 da automatene sugde  27,8 milliarder.

- Vi merket et fall i omsetningen på 35 prosent over natt da myndighetene innførte seddelforbud fra 1. juli i fjor. Vi skal sørge for at automatene blir fysisk stengt for spill, sier Lotteritilsynets informasjonssjef.

Bekymringen er at det skal bli et svart automatmarked i kjølvannet av et forbud.

Frykter svart marked

- Vi har hørt rykter om at kriminelle aktører har forhørt seg hos automateiere om å få kjøpt maskinene. Vi har ingen formell styring med hvem som kan kjøpe automater, men det vil være forbudt å bruke dem, sier Rune Timberlid.

22 prosent av automatomsetningen fordeles på veldedige formål (40 prosent), butikkene (20 prosent) og eierne (40 prosent).

De 78 resterende prosentene av totalomsetnignen går tilbake til spillerne som gevinster.

Det betyr at lag og organisasjoner kunne innkassere 2,4 milliarder kroner i gullåret 2005 mot to milliarder i fjor. I 2003 lovet myndighetene å garantere for inntekter på minimum 930 millioner dersom et forbud eller monopol tørker ut pengestrømmen.