EFTA-støtte til vinbutikk

Vin i butikkene eller øl på polet. Fridtjof Frank Gundersen tror på det første, med EFTA-domstolens støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under EFTA-domstolens høring i Luxembourg i går ble den norske ordningen med vin på polet og øl i butikkene betegnet som diskriminerende. Europa-kommisjonen og EFTAs overvåkingsorgan ESA skal passe på at regelverket praktiseres likt over hele Europa. Deres representanter ga ifølge NTB Fridtjof Frank Gundersen sterk støtte.

- Jeg er blitt styrket i troen på at dette går riktig vei, sa Fridtjof Frank Gundersen. Stortingsrepresentanten kjemper for retten til å selge vin utenfor det norske Vinmonopolet.

Diskriminerende

Kommisjonens representant Richard B. Wainright sier at EU støtter Gundersens argumenter om at den norske ordningen er diskriminerende og i strid med gjeldende regelverk. Han legger imidlertid til at det er opp til en nasjonal domstol, i dette tilfellet Oslo byrett, å felle en endelig dom.

Wainright sier at denne saken ikke dreier seg om å oppheve det norske detaljmonopolet, men at Norge må sikre en omsetningsform som ikke skaper forskjellsbehandling mellom produkter med tilnærmet lik alkoholstyrke.

Dessuten finner kommisjonen det betenkelig og potensielt konkurransevridende at det meste av ølet er produsert i Norge, mens vinen er importert.

Rådet bør følges

EFTA-domstolen regner med at deres endelige råd til Oslo byrett vil være klar 17. desember.

- Vi kan bare gi råd om hvordan EØS-reglene er til å forstå, sier EFTA-domstolens president, Bjørn Haug.

Hvis Oslo byrett sier nei, kan vedtaket ankes til lagmannsrett og høyesterett. Spesialist i EU-rett, advokat Morten W. Myhre i advokatfirmaet Hjort d.a, sier Oslo byrett bør følge EFTA-domstolens råd når det kommer.

- Vitsen med EØS-avtalen er å prøve å ha den samme rettsfortolkningen i de tre EFTA-landene Norge, Island og Lichtenstein som i de 15 EU-landene, sier han.

EØS-avtalen utelukker ikke monopoler, men krever at det ikke skal være ulik behandling av tilnærmet like produkter.

Helse viktig

I dag selges øl i butikkene, vin, rusbrus og brennevin på polet. EFTA-president Bjørn Haug er en av dem som etterlyser de logiske argumentene.

- Hvor er logikken i at 4,75 prosent er så avgjørende, så lenge pils selges i 4500 butikker over hele landet, mens rusbrus med samme alkoholinnhold selges på polet? undret han.

Regjeringsadvokatens representant i Luxembourg, Ingvald Falch, tror dagens ordning opprettholdes.

- Kommisjonen har inntatt et ekstremt standpunkt ved å hevde at forskjellsbehandling ikke under noen omstendighet kan godtas. Selv ikke når vi viser til behovet for å beskytte folkehelsen, sier Falch.