«Eg ska stekk ho Linn i kveld»

BODØ (Dagbladet): «Eg ska stekk ho Linn i kveld. Eg har kniv i bilen.» Det skal tiltalte Jørn-Are Andersen Sæle ha sagt før han dro til Halsa Gjestegård den natta Linn Charlott Nesblom (16) ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Silje Ringøy (17) har akkurat fortalt retten det som kan avgjøre hvorvidt den drapstiltalte 28-åringen blir dømt for overlagt drap eller ikke.

Hun var på samme fest som Sæle tidligere på kvelden den 6. november i fjor, og snakket med Sæle som hun kjente fra før. I følge Ringøy var Sæle rolig og nærmest likegyldig da han sa følgende:

«Eg ska stekk ho Linn i kveld. Eg har kniv i bilen.»

- Det var akkurat som han fortalte noe dagligdags. Jeg tok han ikke alvorlig og sa han skulle slutte å tulle, fortalte Silje Ringøy i retten.

Trodde ikke på det

Hun ble spurt av aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, om hun var sikker på at Sæle sa akkurat disse ordene, og bekreftet det flere ganger. Hun kunne ikke tidfeste utsagnet fra Sæle, men mente at det skjedde «utpå kvelden en gang».

Sæle skal ha fortalt den Silje at han skulle på fest på festlokalet «Idun», og at han visste at Linn også skulle dit.

- Jeg nevnte for to venninner i bilen på vei til «Idun» hva Jørn-Are hadde sagt, men de trodde heller ikke på det. Jeg tenkte ikke mer på det den kvelden, sa den 17 år gamle jenta i retten.

Sæle har allerede forklart retten at han var på vei til «Idun» da han ombestemte seg og kjørte mot Halsa Gjestegård. Han kunne ikke oppgi noen grunn for at han ombestemte seg. Han har erkjent at han tok livet av Linn med kniv i en leilighet på gjestegården, men har hevdet at dette ikke var planlagt.

Husker alt

Først da Silje Ringøy kom hjem fra festen og hadde lagt seg, fikk hun vite at Jørn-Are hadde gjort alvor av trusselen og stukket Linn til døde med kniv.

- Husket du da hva han hadde sagt til deg på festen, spurte aktor?

- Ja, svarte Silje.

- Er du trygg på at det var slik ordene falt, at Jørn-Are sa han skulle stikke Linn og at han hadde kniv?

- Ja.

- Og det står du for i retten i dag også?

- Ja.

Linn bestemte

Silje Ringøy snakket om Sæle som en snill og omtenksom person. Hun mente at han var sjarmerende, og at han føyde seg i forholdet til Linn. Det var Linn som bestemte i forholdet, og hun forsøkte å ha full kontroll over Jørn-Are for å hindre ham fra å drikke og sloss.

Men 17-åringen sa også at Sæle ikke var voksen, at han var umoden og at han oppførte seg som en tenåring i spesielle situasjoner. Det var antagelig derfor han ble godtatt av tenåringer, og hadde flest venner som var omlag ti år yngre enn ham selv.

Ei 19 år gammel jente som vitnet like etter Silje Ringøy, bekreftet at Sæle på vorspielet sa han hadde kniv i bilen. Hun mente at Sæle var sint på Linn og mora hennes etter en telefon-krangel, og at han sa han hadde mest lyst å drepe hele gjengen. Det oppfattet 19-åringen som Linn og hennes familie. Hun fortalte også at Sæle hadde sagt han ville skaffe seg en pistol.