Israel feirer 70 år - palestinerne sørger

Egeland: - Dypt tragisk. Nå skyter man på ungdom som kaster stein

Nå skyter israelske skarpskyttere mot palestinske demonstranter. På et område som er mye mindre enn Oslo.

VOLDSOMME PROTESTER: Rundt 35 000 palestinere skal være med på dagens demonstrasjon ved grensa til Israel i Gaza. Her løper palestinere for å komme unna tåregassen og kulene som israelske skarpskyttere skyter mot dem. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix
VOLDSOMME PROTESTER: Rundt 35 000 palestinere skal være med på dagens demonstrasjon ved grensa til Israel i Gaza. Her løper palestinere for å komme unna tåregassen og kulene som israelske skarpskyttere skyter mot dem. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden slutten av mars måned har Israel utplassert en rekke skarpskyttere ved grensa som omringer Gaza. Over 40 palestinere er drept og flere tusen skadd, før det i dag har eskalert voldsomt, med minst 22 drepte palestinere.

I dag feirer Israel at landet fyller 70 år, mens palestinerne gjør seg klare for morgendagens al-nakba, som er palestinernes katastrofe.

Mindre enn Oslo

Gaza huser nær to millioner innbyggere, i det som av mange omtales som verdens største utendørs fengsel.

- Det er dypt tragisk at vi ikke ser mer effektivt diplomati for å løse striden mellom naboene, israelerne og palestinerne, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og en av personene som jobbet med å få i stand Oslo-avtalen på tidlig 90-tall.

Flyktninghjelpen har en stor og kontinuerlig hjelpeoperasjon i Gaza, som med sine 365 kvadratkilometer er ganske mye mindre enn for eksempel Oslo, med sine 454 km2.

- Nå er det israelske soldater som skyter mot steinkastende ungdommer langs et gjerde som er et skammens gjerde. Gazas innbyggere er nå to millioner mennesker på et område som er mindre enn Oslo kommune. Her er det mer og mer håpløshet og mer og mer ulevelige forhold, fortsetter Egeland.

- Traumatiske mareritt

DIREKTE: Protester i Gaza. Video: AP Vis mer

Flyktninghjelpen har blant annet et stort program for palestinske barn i Gaza. De hadde nylig en kartlegging av de unges psykiske helse på skolene, og funnene var nedslående:

- Rundt 60 prosent av Gazas barn har traumatiske mareritt om natta. Det er en veldig stor helserisiko å leve under den typen stress, press og konstant frykt. Gaza skriker etter en politisk løsning, sier Egeland.

Han lar seg ikke imponere over at Israel nå skyter med skarpt mot demonstrantene som er sperret inne i Gaza.

- Israels svar er jo ikke et initiativ for å løse konflikten og løse okkupasjonen og løse grensestengningene. Her skyter man på ungdom som kaster stein, sier Egeland.

- Plaster på såret

Flyktninghjelpen har en rekke program for barn og unge på Gaza og det okkuperte Vestbredden, og får støtte av ti ulike land til å gjøre nettopp det.

- Men vi må jo erkjenne at dette er et plaster på såret. Hjelpearbeiderne løser ikke den israelsk-palestinske konflikten. Det er det diplomater og politikere som skal gjøre, sier Egeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer