Egeland: - Norske politikere har ikke forstått verden

51,2 milioner mennesker er nå på flukt. Norge er nødt til å gjøre mer for å hjelpe, mener Jan Egeland.

MASSEFLUKT I IRAK:  Siden Flyktningregnskapet ble gjort opp for 2013/14, har enda flere millioner mennesker flyktet fra krig og konflikt en rekke steder i verden. Bare de siste to ukene har minst én million mennesker flyktet fra de beryktede islamistene fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i Irak. Foto: Hadi Mizban/Ap/Scanpix
MASSEFLUKT I IRAK: Siden Flyktningregnskapet ble gjort opp for 2013/14, har enda flere millioner mennesker flyktet fra krig og konflikt en rekke steder i verden. Bare de siste to ukene har minst én million mennesker flyktet fra de beryktede islamistene fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i Irak. Foto: Hadi Mizban/Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det verdens flyktningdag. Flyktninghjelpen gir derfor ut sin årlige rapport, Flyktningregnskapet, som er dyster lesning: Hele 52,1 millioner mennesker er nå på flukt og blant disse er 25 millioner barn. Så mange mennesker har ikke vært på flukt siden årene etter andre verdenskrig.

- Dette er en uhyggelig statistikk. Dette er et røntgenbilde på verdens politiske helsesituasjon. Situasjonen er ekstremt vanskelig og eksplosiv, og da holder det ikke av norske politikere å si at vi er flinke på bistand. Da har ikke de norske politikerne forstått verden. Norge må bidra mer, tordner Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Rekordmange kriser Egeland viser til at antallet mennesker på flukt har steget jevnt de siste årene. Spesielt når det gjelder internt fordrevne personer. Bare i Syria antas ni millioner mennesker å være på vandring i eget land. Egeland har flere ganger kritisert den norske regjeringen for avgjørelsen om å ta inn 1000 syriske flyktninger.

- Nå kan vi dokumentere empirisk at det må en helt annen kraftinnsats til fra alle land. Ikke minst fra et fredelig og rikt land som Norge. Vi tar for få flyktninger, og enda verre: Vi tar de med minst behov. Her må vi få en ordentlig debatt, sier Egeland og fortsetter: 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer