Egeland: - Norske politikere har ikke forstått verden

51,2 milioner mennesker er nå på flukt. Norge er nødt til å gjøre mer for å hjelpe, mener Jan Egeland.

MASSEFLUKT I IRAK:  Siden Flyktningregnskapet ble gjort opp for 2013/14, har enda flere millioner mennesker flyktet fra krig og konflikt en rekke steder i verden. Bare de siste to ukene har minst én million mennesker flyktet fra de beryktede islamistene fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i Irak. Foto: Hadi Mizban/Ap/Scanpix
MASSEFLUKT I IRAK: Siden Flyktningregnskapet ble gjort opp for 2013/14, har enda flere millioner mennesker flyktet fra krig og konflikt en rekke steder i verden. Bare de siste to ukene har minst én million mennesker flyktet fra de beryktede islamistene fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) i Irak. Foto: Hadi Mizban/Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det verdens flyktningdag. Flyktninghjelpen gir derfor ut sin årlige rapport, Flyktningregnskapet, som er dyster lesning: Hele 52,1 millioner mennesker er nå på flukt og blant disse er 25 millioner barn. Så mange mennesker har ikke vært på flukt siden årene etter andre verdenskrig.

- Dette er en uhyggelig statistikk. Dette er et røntgenbilde på verdens politiske helsesituasjon. Situasjonen er ekstremt vanskelig og eksplosiv, og da holder det ikke av norske politikere å si at vi er flinke på bistand. Da har ikke de norske politikerne forstått verden. Norge må bidra mer, tordner Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Rekordmange kriser Egeland viser til at antallet mennesker på flukt har steget jevnt de siste årene. Spesielt når det gjelder internt fordrevne personer. Bare i Syria antas ni millioner mennesker å være på vandring i eget land. Egeland har flere ganger kritisert den norske regjeringen for avgjørelsen om å ta inn 1000 syriske flyktninger.

- Nå kan vi dokumentere empirisk at det må en helt annen kraftinnsats til fra alle land. Ikke minst fra et fredelig og rikt land som Norge. Vi tar for få flyktninger, og enda verre: Vi tar de med minst behov. Her må vi få en ordentlig debatt, sier Egeland og fortsetter: 

DESPERAT SITUASJON:  Denne uka er Jan Egeland i Mali, der 300 000 innbyggere er drevet på flukt på grunn av den pågående konflikten. - Situasjonen er prekær. Norge må bidra mer, er Egelands klare melding. Foto: Flyktninghjelpen
DESPERAT SITUASJON: Denne uka er Jan Egeland i Mali, der 300 000 innbyggere er drevet på flukt på grunn av den pågående konflikten. - Situasjonen er prekær. Norge må bidra mer, er Egelands klare melding. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

- Når jeg er ute i felt nå, må jeg fortelle folk at vi blir tvunget til å skjære ned på skole for flyktninger fordi vi ikke har nok ressurser. I løpet av mine 35 år som hjelpearbeider har jeg aldri opplevd at så mange kriser eksploderer samtidig. Vi er nødt til å iverksette ekstraordinære tiltak, og de rike og priviligerte landene må bidra mest.

Farligere å hjelpe Denne uka er Egeland i Mali for å se på den vanskelige situasjonen for landets 300 000 internt fordrevne innbyggere. Han skal også være med på en markering for to av Flyktninghjelpens lokalt ansatte i landet, som ble drept i mai.

- Nesten hver måned oppstår det farlige situasjoner for noen av våre 4200 ansatte. Farligst er det for våre ansatte i og rundt Syria, men også i Afghanistan, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk..., sier Egeland og fortsetter:

- Likevel vil jeg understreke at vårt arbeid nytter. Det siste året har vi hjulpet 100 000 flyktninger til en bedre framtid. Vi har fått 100 000 barn gjennom skolesystemet og vi ga hjelp til over fire millioner flyktninger i fjor.

MED LIVET SOM INNSATS:  Hver uke må italienske kystskip redde desperate flyktninger som gjør alt for å komme til Europa. Mange av dem mister livet på veien. Foto: Giorgio Perottino/Reuters/Scanpix
MED LIVET SOM INNSATS: Hver uke må italienske kystskip redde desperate flyktninger som gjør alt for å komme til Europa. Mange av dem mister livet på veien. Foto: Giorgio Perottino/Reuters/Scanpix Vis mer
Egeland: - Norske politikere har ikke forstått verden

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer