ENORME KRISER: Aldri før har så mange mennesker vært på flukt, i eget land, eller i naboland. Nå vil Norge kutte i antall kvoteflyktninger, noe som opprører Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. På bildet flykter en mann med datteren sin i Irak, tidligere i år. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / Scanpix .
ENORME KRISER: Aldri før har så mange mennesker vært på flukt, i eget land, eller i naboland. Nå vil Norge kutte i antall kvoteflyktninger, noe som opprører Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. På bildet flykter en mann med datteren sin i Irak, tidligere i år. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / Scanpix .Vis mer

Flyktningkrisa:

Egeland: - Usedvanlig gjerrig. Norge blir en bjelleku for de verste

Antall kvoteflyktninger kuttes til 1120, på nivå fra før 2015.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
IKKE IMPONERT: Jan Egeland er i dag i Nigeria for å se på arbeidet Flyktninghjelpen driver. Her får 100 000 mennesker hjelp av organisasjonen. - Norge må ikke lede et kappløp mot bunnen, sier Egeland til Dagbladet. Foto: Martial Trezzini / AP / Scanpix
IKKE IMPONERT: Jan Egeland er i dag i Nigeria for å se på arbeidet Flyktninghjelpen driver. Her får 100 000 mennesker hjelp av organisasjonen. - Norge må ikke lede et kappløp mot bunnen, sier Egeland til Dagbladet. Foto: Martial Trezzini / AP / Scanpix Vis mer

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er i dag i Nigeria, for å se på den prekære situasjonen der millioner er på flukt på krig og konflikt. Han er sjokkert over at Regjeringen nå vil kutte antall kvoteflyktninger.

- Det var usedvanlig gjerrig. Norge blir en bjelleku for de verste landene i verden, med hensyn til å gi beskyttelse til mennesker i desperat nød. Vi har aldri hatt så få asylsøkere, og nå skal vi altså i tillegg knapt ha kvoteflyktninger? Spør Egeland på telefon til Dagbladet. Han fortsetter:

- Umulig å forsvare

- Dette blir umulig for oss å forsvare ute i verden, hvor vi ber fattige land i Midtøsten og Afrika om å ta millioner, og at vi knapt tar noen.

Egeland setter sin lit til at flertallet i Stortinget vil endre Regjeringens budsjettforslag.

- Dette vil nok mange gode krefter komme sammen for å endre. Høykommisæren for flyktninger i FN og andre vil komme til å si at dette er utålelig. Hvorfor skal verdens fattigste land ta alt ansvar, mens verdens rikeste tar minimalt ansvar?

Avhengig av kvotesystem

Egeland er i Nigeria, hvor Flyktninghjelpen hjelper 100 000 flyktninger. På verdensbasis hjelper Flyktninghjelpen, blant annet med norske midler, over seks millioner flyktninger og fordrevne.

- Men hele denne enorme hjelpeoperasjonen er avhengig av at det er et kvotesystem i verden: Det er folk vi ikke kan klare å hjelpe lokalt, i nærområdene. Det kan være for farlig, og det kan gjelde spesielt utsatte grupper, sier Egeland og fortsetter:

- Disse kan ikke integreres. De må få hjelp i andre land. Da ber vi land om å ikke lede et kappløp mot bunnen. Man må ha land som oppmuntrer hverandre til å ta ansvar i en verden med problemer.

Egeland viser til Norges lange tradisjon med å være et land som hjelper mennesker i nød.

- Nå har det vært en utvikling hvor Norge har gått i feil retning i noen år. Før var vi et land som var i tet, som tok ansvar. Jeg håper jo at at dette kan endres i Stortinget, sier Egeland.

Unge Venstre: - Må endres

Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, er ikke fornøyd med kvotekuttet:

- Det kommer rekordfå asylsøkere til Norge.Samtidig har det aldri vært flere på flukt. Da har Norge et ansvar med å bidra. De siste tre årene har vi tatt en ekstra innsats, med å ta imot flere kvoteflyktninger. Nå går man dessverre tilbake til det nivået det lå på under den rød-grønne regjeringen. Det holder ikke, sier Tord Hustveit, leder i Unge Venstre. Han fortsetter:

- Vi mener at Regjeringen, Venstre og KrF bør lytte til Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner som er veldig tydelige på at Norge må ta imot flere kvoteflyktninger.

- Men Venstre har i dag sagt at dere er fornøyd med budsjettet som nå legges fram?

- Vi er i det store og hele fornøyd med budsjettet, men dette er et av områdene hvor vi har en vei å gå, sier Hustveit.