Egeland fikk kjeft og hatbrev for hjelpekampanje

Ba de rike landene om å gi mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jan Egeland fikk kjeft og hatbrev fra mange ulike hold da han som nødhjelpskoordinator for FN ba de rike landene om å gi mer.

I sin bok «Det nytter. Rapport fra frontlinjene», som ble lansert tirsdag, beskriver han hvordan de mektige, rike landene hadde broddene ute hvis det ble poengtert at de som virkelig kunne bidra, også skulle bidra så det monnet ved naturkatastrofer eller krigskonflikter.

– Det var en uvirkelig situasjon da jeg opplevde det massive presset på grunn av mine synspunkter på giverlandene. Jeg nevnte ikke spesifikt noe bestemt land, men ville bare uttrykke at de rike landene var for gjerrige. Jeg ville de skulle gi mer, sier Jan Egeland til NTB.

I USA ble det oppfattet som om Egeland hadde sagt at nettopp Bush-administrasjonen burde bidra mer. Denne episoden dukket opp like i etterkant av tsunamikatastrofen. Og dermed fikk han ufortjent «pepper» i så godt som alle amerikanske TV-stasjoner, og hatbrev fra illsinte amerikanere.

Kriseløsning

I perioden 2003 til 2007 var Egeland tilknyttet FN-systemet, først som undergeneralsekretær for den sentrale samordningsavdelingen OCHA og senere som spesialrådgiver for FNs generalsekretær.

Som en av Kofi Annans nærmeste medarbeidere har Jan Egeland håndtert en rekke kriser verden rundt, og det er fra disse strabasiøse reisene han skildrer hvordan han blir møtt, hva krisene går ut på og i hvilken grad FN-systemet har greid å løse disse krisene

Slutt på blodbad
– Jeg har vært med et godt antall fredsprosesser og mange av dem har ført fram. Derfor er jeg optimist, sier han.

<strong><b>KJEFT OG HATBREV:</strong></b>
Jan Egeland fikk kjeft og hatbrev fra mange ulike hold da han ba de rike landene om å gi mer. Foto: Morten Holm / SCANPIX
KJEFT OG HATBREV: Jan Egeland fikk kjeft og hatbrev fra mange ulike hold da han ba de rike landene om å gi mer. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

– Jeg har sett flere tegn som tyder på at det nytter og jeg mener også at vi i dag har redskap, ressurser og muligheter til å få slutt på blodbadene, sier Egeland, som nå er direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Time Magazine kalte ham for «Verdens samvittighet» og en av de 100 mest betydningsfulle personer i vår tid.

(NTB)

Jan Egeland fikk kjeft og hatbrev fra mange ulike hold da han ba de rike landene om å gi mer. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer