Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egeland i Darfur

Jan Egeland var søndag i Darfur i Sudan for å ta lidelsene til sivilbefolkningen i den voldsherjede regionen nærmere i åsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland ankom søndag i Darfur for å ta mål av hvor alvorlig situasjonen er for de rundt to millioner internt fordrevne flyktningene i Darfur-regionen. Reisen kom i stand svært hurtig, bare to dager etter at regjeringen i Sudan og den største opprørsgruppen, SLA, ble enig om en fredsavtale i forrige uke.

Egeland har i en periode fram til fredsavtalen vært nektet av den sudanske regjeringen å reise både til Darfur og til hovedstaden Khartoum.

Minst 180.000 mennesker er blitt drept i løpet av tre år med væpnede kamper mellom regjeringsstøttet milits og opprørsgrupper i regionen.

– Jeg føler at vi er på kanten av stupet. Det er nå et nivå av usikkerhet som er fullstendig uholdbart. Det kan bli mye verre, sier Egeland. Han landet i byen Nyala søndag og skulle etter planen besøke flere flyktningleirer i området.

Det åpnes allerede nå for å sende en fredsbevarende FN-styrke til Darfur. Norske soldater kan komme med i en slik styrke. Tidligere har regjeringen bare tillatt fredssoldater fra Den afrikanske union, men åpner nå for en internasjonal FN-styrke.

(ANB-AP)

180 000 DREPTE: Konflikten i Darfur er en av verdens verste kriser. Foto: NIC BOTHMA/EPA/Scanpix
180 000 DREPTE: Konflikten i Darfur er en av verdens verste kriser. Foto: NIC BOTHMA/EPA/Scanpix Vis mer
SLAPP INN: Den sudanesiske regjeringen har nektet Jan Egeland adgang til Darfur, men i dag slapp han endelig inn. Bildet er tatt på en båt på Nilsen i april i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling