Egeland om Syria-oppdraget: - Et enormt ansvar

Skal beskytte sivile i Syria.

 BESKYTTER:  Jan Egeland skal beskytte sivile i Syria. Foto: Martial Trezzini/Keystone via AP
BESKYTTER: Jan Egeland skal beskytte sivile i Syria. Foto: Martial Trezzini/Keystone via APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Egeland er utpekt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon til å lede en arbeidsgruppe for beskyttelse av sivile i Syria.

Stort ansvar - Det føles som et enormt ansvar. Det er et stort og viktig ansvar, som jeg håper kan føre til noe. Men vi må være realistiske. Lett blir det ikke, sier Egeland til NTB.

Han er blitt utpekt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon til lede en av fire arbeidsgrupper for beskyttelse av syriske sivile. Målet er å involvere de stridende partene og blåse liv i en fredsprosess for det krigsherjede landet.

Egeland, som også er generalsekretær i Flyktninghjelpen, trekker fram de mange mislykkede FN-forsøkene på å få på plass en fredsprosess etter en over fire år lang syrisk borgerkrig.

- Mange sier at det nesten er umulig å få framgang. Men jeg har sett så mye lidelse i og fra Syria at jeg følte oppdraget ikke var noe jeg kunne si nei til, sier han.

- Ekstremt vanskelig Håpet er at syriske myndigheter og den politiske og væpnede opposisjonen til møtene stiller med representanter som kan bidra til konkrete resultater, sier Egeland.

FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, og partene er nå i kontakt om når samtalene kan begynne. Samtalene vil trolig bli ført i Genève i Sveits.

De fire gruppene skal støtte arbeidet til FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Misturas. Egeland leder gruppen for beskyttelse av sivile og humanitær tilgang i Syria, som har fått navnet «Safety for all».

- Det vil være ekstremt vanskelig. Det vil være oppoverbakke hele tiden, men det er vår plikt å gjøre vårt ytterste her, for det er bare gjennom samtaler mellom partene at det kan bli framgang og løsninger, sier han.

Ikke offentlig Håpet er at syriske myndigheter og den politiske og væpnede opposisjonen stiller med representanter til møtene som kan bidra til konkrete resultater, sier Egeland.

Han vil imidlertid ikke kommentere det konkrete arbeidet som venter gruppen.

- Jeg vil være meget tilbakeholden med hva vi skal gjøre når det kommer til hvordan vi jobber og hva vi jobber med. Posisjonen til partene skal ikke bli offentlig. Det er en nødvendig forutsetning for å få framgang, sier Egeland.

Han understreker at rollen som ordstyrer for samtalene ikke kommer til å påvirke hans arbeid som generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Brende: Viktig oppdrag I en kommentar til utnevnelsen slår utenriksminister Børge Brende (H) fast at det er avgjørende å få på plass en politisk løsning i Syria.

- Det er et viktig oppdrag som Egeland har påtatt seg. Det er ingen tid å miste. Jeg forventer at deltakerne i arbeidsgruppene samarbeider til beste for befolkningen i Syria og kommer til enighet om konkrete løsninger på alvorlige humanitære problemer på bakken så snart som mulig. Det trenger den hardt pressede befolkningen i Syria, sier utenriksministeren.

Arbeidsgruppene skal i tillegg til sivil sikkerhet arbeide med politisk dialog og grunnlovsspørsmål, militære spørsmål og gjenoppbygging og statlige institusjoner, opplyser Utenriksdepartementet.

De tre andre arbeidsgruppene ledes av Nicolas Michel, Volker Perthes og Birgitta Holst Alana, opplyser de Misturas' kontor. (©NTB)

(NTB)