Egeland svarte leserne

Går pressen for langt i dekningen av store kriminalsaker? Ansvarlig redaktør i Dagbladet, John O. Egeland, svarte leserne på nettet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les spørsmålene og svarene nederst i denne saken.

Pressen har fått mye kritikk for sin dekning av store kriminalsaker. Sist ut er assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre, som er så rystet over pressens dekning av Orderud-saken, at han vurderer lovgivning som skal innskrenke medias rettigheter til å dekke slike saker.

Forslaget er møtt med sterk kritikk fra pressehold. «Lovgivning som regulerer medienes metoder, hører til i andre systemer enn det vi bekjenner oss til», skrev Dagbladet på lederplass i går.

Gruer seg

De pårørende i Baneheia-saken har sagt at de gruer seg til mediedekningen. De etterlatte og deres advokater ber innstendig pressen unngå detaljerte beskrivelser av hendelsesforløpet og hvilke overgrep de to drepte venninnene ble utsatt for.

- Det er skjebnen til våre to små prinsesser dere skriver om, sa Jostein Sørstrønen til pressen før Baneheia-saken begynte. Han er faren til den drepte Stine Sofie Sørstrønen (8).

Må få fram fakta

Ansvarlig redaktør John O. Egeland i Dagbladet tror ikke at media kommer til å ta spesielle hensyn overfor barn i dekningen, slik de pårørende ønsker.

- Det er et ansvar som i større grad ligger på etermediene. Vi skriver for voksne, sier han til Dagsavisen.

- Vi må sørge for at sakens fakta kommer fram, men vi vil selvsagt ta hensyn til de pårørende.

Still spørsmål!

Behøver vi vite detaljene om hvordan små barn er drept? I en annen kjent drapssak ble leserne gjort oppmerksomme på at armene til den drepte ble funnet i en bag et lite stykke unna resten av liket.

Et sted må vel grensa gå?

Samtidig har det vært skrevet over 1500 artikler om Orderud-saken i Dagbladet, Aftenposten og VG. Pressens Faglige Utvalg (PFU) har bare funnet brudd på god presseskikk i fire av sakene. I tillegg har én sak endt med kritikk.

Er ikke det en friskmelding av kriminaljournalistikken?

Her kan du lese svarene fra ansvarlig redaktør John O. Egeland i Dagbladet:

<B>SVARER LESERNE:</B> Dagbladets sjefredaktør John O. Egeland travelt opptatt med å besvare lesernes spørsmål om krimdekningen i pressen i dag.