Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Egeland til Darfur i dag

FN-styrker velkommen etter fredsavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland er ventet å ankomme Darfur søndag, etter at myndighetene i Sudan og den største opprørsgruppen i Darfur inngikk en fredsavtale fredag.

Egeland har i lengre tid forsøkt å ta seg inn i den krigsherjede provinsen, men er blitt nektet visum av myndighetene i Sudan. Etter gjennombruddet fredag vil Egeland bruke de neste dagene på å kartlegge behovene for hjelp og bidra til å rette søkelyset mot den humanitære støtten Darfur-provinsen vil trenge i tiden fremover. Den tre år lange konflikten har kostet 200.000 menneskeliv og sendt to millioner mennesker på flukt.

Egeland blir den første FN-medarbeideren i Darfur siden undertegnelsen av fredsavtalen, som innebærer at opprørerne får 21 av 73 seter i hvert av de tre lovgivende organene i provinsen. 

FN håper og tror Egeland blir den første av mange.

For Sudans regjering opplyste lørdag at de nå vil tillate FN å sende fredsbevarende styrker til provinsen.

Ikke fullstendig avtale

- Vi vil ikke avslå forsøk fra EU, USA eller FN i å realisere fred i Darfur på bakgrunn av denne fredsavtalen, sa talsmann for regjeringen, Bakri Mulah, til Assiociated Press lørdag.

Fredsavtalen er imidlertid ikke fullstendig. Flere av de mindre opprørsgruppene har nektet å godta avtalen, og representanter fra den nest største opprørsgruppen i provinsen forlot undertegnelsesseremonien fredag i protest. Fredsforhandlerne arbeider nå med å overtale gruppen til å godta avtalen, som ble fremforhandlet i Nigerias hovedstad, Abuja.

VELKOMMEN: FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland ankommer trolig Darfur i dag, som den første FN-medarbeideren siden fredserklæringen ble signert fredag. Bildet ble tatt onsdag denne uken, ombord i en ferge på vei til den sudanske byen Bor. Foto: Reuters
VELKOMMEN: FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland ankommer trolig Darfur i dag, som den første FN-medarbeideren siden fredserklæringen ble signert fredag. Bildet ble tatt onsdag denne uken, ombord i en ferge på vei til den sudanske byen Bor. Foto: Reuters Vis mer
MATKØ: Bildet, som ble tatt vest i Darfur høsten 2004, viser noen av de to millioner menneskene som er jaget på flukt i Darfur de siste tre årene. 200.000 mennesker er omkommet i konflikten, som av FN omtales som en av de verste humanitære katastrofene gjennom tidene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling