Egelands bønn til politikerne: - Sett dere inn i virkelighetens verden

Venstre og KrF kan ikke love at de kan presse regjeringen til ny Syria-politikk, tross vippeposisjon i Stortinget.

- NASJONEN MÅ GJØRE MER: - Jeg føler virkelig at nordmenn flest, som jeg i kontakt med, har et sterkt ønske om at nasjonen må gjøre mer. Dette er ikke noe vi kan løse innenfor ordinære budsjetter og kvoter - ekstraordinære utfordringer krever ekstraordinære svar, sier Jan Egeland. Foto:  JIM WATSON / AFP PHOTO
- NASJONEN MÅ GJØRE MER: - Jeg føler virkelig at nordmenn flest, som jeg i kontakt med, har et sterkt ønske om at nasjonen må gjøre mer. Dette er ikke noe vi kan løse innenfor ordinære budsjetter og kvoter - ekstraordinære utfordringer krever ekstraordinære svar, sier Jan Egeland. Foto: JIM WATSON / AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det skorter ikke på KrF og Venstres ønsker om å hjelpe flere syriske kvoteflyktninger, og øke bistanden til det krigsherjede landet.

Stortingsrepresentantene Line Henriette Hjemdal (KrF) og Iselin Nybø (V) sier begge at kravene Jan Egeland og Flyktninghjelpen fremmer i dag, er et godt initiativ:

• Den norske andelen syriske kvoteflyktninger må økes fra 1000 til 3000.
• Norge kan ikke plukke ut de som er lettest å integrere, men de som har størst beskyttelsesbehov.
• Det må legges én milliard kroner ekstra på bordet til Syria i 2015-budsjettet.

Venstre og KrF sikrer mindretallsregjeringen Solberg flertall i Stortinget, og skal i budsjettforhandlinger med regjeringen til høsten.

Men tross i at de langt på vei er enige i Egelands krav, kan verken KrF eller Venstre love at kravet om en ny Syria-politikk, blir realitet.

Bundet av samarbeidsavtalen - Dette er et veldig godt initiativ fra Flyktninghjelpen. Vi mener Norge og verdenssamfunnet må gjøre mer for flyktningene i regionen, men også ta imot flere til Norge. KrF ønsker å ta i mot flere enn det Stortinget har bestemt, men vi har ett krav: Det må ikke føre til at det kuttes i bistand verken der eller i andre regioner. Situasjonen i Syria er prekær, og vi må bidra mer, sier Hjemdal.

Hun sier KrF vil ta med seg Flyktninghjelpens krav når partiet skal klargjøre sine forventninger overfor Høyre/Frp-regjeringen, men at KrF «ikke har landet på antallet flyktninger og kroner».

Hjemdal er også langt på vei enig i kravet fra Flyktninghjelpen om at Norge må konsentrere seg om «å ta imot de med størst beskyttelsesbehov og ikke de som er lettest å integrere».

Her er begge støttepartiene imidlertid bundet av samarbeidsavtalen med regjeringspartiene, der KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har underskrevet på at Norge skal «prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellykket integrering».

Ikke reforhandle, men.. Syria-situasjonen var nylig oppe i Stortinget. Der droppet støttepartiene et rødgrønt forslag om å ta imot flere syrere, og gikk sammen med regjeringen om å «gjennomgå retningslinjer for uttak av overføringsflyktninger, fastsatt av Stoltenberg-regjeringen i 2010 (...).»

- Den politiske realiteten ligger i samarbeidsavtalen. Den gjennomgangen vi nå har bedt om, henger sammen med resten av saken, vi lever ikke i et vakuum. Når vi går gjennom retningslinjene, skal vi også se på hvem som skal få komme, sier Hjemdal.

- Så KrF vil reforhandle dette punktet i samarbeidsavtalen?

- Nei, jeg tar ikke til orde for det.

- Men du sier jo at dere vil se på dette i forbindelse med gjennomgangen av retningslinjene.

- Vi er bundet av avtalen med regjeringen. Men alle vet, også KrFs velgere, hva som er vårt standpunkt i denne saken. Dessuten mener vi at integreringshensyn ikke er relevant i forbindelse med flyktninger med medisinske behov.

- Gir oss gode kort på hånda Nybø i Venstre sier hun har stor sympati med Flyktninghjelpens krav om at Norge må gå bort fra premisset om at det er de lettest integrerbare flyktningene som skal prioriteres.

- Jeg forstår godt at de fronter dette, og jeg regner med at det blir et tema når vi skal diskutere antallet flyktninger med regjeringen.

VIL, MEN KAN IKKE LOVE: Iselin Nybø (Venstre). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VIL, MEN KAN IKKE LOVE: Iselin Nybø (Venstre). Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke Nybø mener at dette betyr at Venstre skal utfordre samarbeidsavtalen.

- Avtalen er inngått, og vi må forholde oss til det. Jeg kan ikke si at vi skal utfordre dette punktet, men vi skal snakke om det. Når saken kommer på bordet, får vi se hvor langt vi kommer, sier hun.

Venstre-representanten mener Flyktninghjelpens tall og krav gir støttepartiene gode kort på hånda foran budsjettforhandlingene til høsten.

- Jeg kan ikke spå utfallet, men Venstre er veldig opptatt av flyktningsituasjonen i Syria. Kravene de kommer med, noterer vi på blokka. Vi går inn for å kjempe for så mye som mulig. Jeg kan si at det er stort engasjement i Venstre for dette, hele organisasjonen forventer at vi presser på. Det er en fordel at Venstre og KrF står sammen om dette, og vi er i en spesiell situasjon med vårt forhold til regjeringen. Vi skal ta denne sjansen, sier Nybø.

- Galt å legge norske krav til grunn Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen kan slå i bordet med tunge tall. Ifølge nye FN-beregninger, er 9,4 millioner syrere på flukt - 6,5 millioner er internt fordrevne, mens 2,9 millioner syrere har flyktet til nabolandene.

- Jeg føler virkelig at nordmenn flest, som jeg i kontakt med, har et sterkt ønske om at nasjonen må gjøre mer. Dette er ikke noe vi kan løse innenfor ordinære budsjetter og kvoter - ekstraordinære utfordringer krever ekstraordinære svar, sier Egeland til Dagbladet.

Han mener kravene Flyktninghjelpen stiller, er «meget realistiske krav som Norges svar på utfordringen». 3000 kvoteflyktninger er et lavt tall som Norge enkelt bør klare, mener Egeland.

- Det er helt galt når det legges norske krav til grunn om at flyktningene må være lett integrerbare. Det er Syria som har behov, ikke Norge, sier han. 

Han har følgende appell til regjering og storting:

- Vær så snill, sett dere inn i virkelighetens verden, slik de opplever den i Midtøsten. Folk kaster seg ut i dødsseilas over Middelhavet i ren fortvilelse.

- Flyktninghjelpen i ti ulike land, er inne og hjelper til i Syria. Med sju millioner kroner, kan vi hjelpe omlag 80 000 flyktninger. Én milliard kroner kunne hjulpet én million flyktninger. Det er helt galt å tro at vi kan hjelp disse innenfor et normalt budsjett - et norsk budsjett der vi beholder 99 prosent selv, og gir én prosent til verdens fattige, sier Egeland.

VIL, MEN KAN IKKE LOVE: Line Henriette Hjemdal (KrF).
Foto: Morten Holm / NTB scanpix
VIL, MEN KAN IKKE LOVE: Line Henriette Hjemdal (KrF). Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer